Ponedjeljak, 28. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Emotivan susret dječaka i majke nakon 29 dana samoizolacije

Preuzmite sliku

Pandemija korona virusa dovela je do zatvaranja granica, kućne samoizolacije i društvenog distanciranja.

U nekim slučajevima, pandemija je razdvojila i čitave porodice. Zbog toga je posebno dragocjen trenutak kada je dječak u Kini konačno ugledao svoju majku, nakon 29 dana razdvojenosti.

Riječ je o zdravstvenoj radnici koja je 15 dana provela na odjeljenju za zaražene korona virusom u jednoj bolnici boreći se da spasi svoje pacijente, a potom je još dvije sedmice boravila u samonametnutom karantinu. Ona se 14. marta vratila kući, u grad Shijazuang u pokrajini Hubei.

Čim je kročila iz autobusa, dijete joj je poletjelo u zagrljaj plačući.

U Kini je od decembra zabilježeno preko 80.000 slučajeva oboljelih od virusa Covid-19. Ipak, posljednji podaci pokazuju da ima uspjeha u načinu na koji tamošnje vlasti i nadležni zdravstveni organi suzbijaju širenje zaraze. Dr. Gauden Galea, predstavnik SZO-a u Kini, poručuje da i druge zemlje mogu puno toga naučiti iz kineskog primjera.

“Prirodan tok epidemije ne mora dostići razmjere koji će prouzrokovati preopterećenje zdravstva. Lekcija je, u ovom slučaju, obuzdavanje zaraze, a to je ono što bi i druge zemlje trebale usvojiti i primijeniti”, kaže dr. Galea. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,