Ponedjeljak, 30. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Elon Musk smatra da su “farme beba” budućnost čovječanstva

Preuzmite sliku

Najbogatiji čovjek svijeta, šef “Tesle” i “Twittera” Elon Musk smatra da su fabričke rađaonice ili “farme beba” budućnost čovječanstva te da bi one mogle da pomognu rast nataliteta na Zemlji.

U skladu s tim, napravljen je fusturistički film koji pokazuje izgled te “rađaonice”.

U filmu koji su objavile društvene mreže predstavljena je rađaonica” koja može da “uzgaja” do 30.000 beba godišnje unutar vještačkih materica.

Kreator filma, režiser u biotehnolog Hashem al Ghaili tvrdi da se ova ideja, iako je riječ o videokonceptu, zasniva na 50 godina revolucionarnog naučnog istraživanja koje su sproveli naučnici svijeta.

Al Ghaili smatra da bi ove rađaonice mogle biti u širokoj primjeni za nekoliko decenija.

U filmu je prikazana jedna takva buduća rađaonica sa hiljadama fetusa koji se razvijaju u posebnim kapsulama sa kontrolisanom temperaturom te pupčanom vrpcom pomoću koje se oni hrane i dišu.

Tome prethodi “in vitro” oplodnja i mogućnost da roditelji odaberu najodrživiji i genetski superiorniji embrion, koji se takođe može genetski modifikovati da prilagodi osobine, uključujući fizičku snagu i eliminaciju nasljednih bolesti.

Postrojenje ima 75 laboratorija, a svaki je sa do 400 komora za rast. Dizajnirane su tako da simuliraju stvarne uslove u majčinoj utrobi i imaju senzore koji prate vitalne funkcije bebe, poput otkucaja srca, temperature tijela i zasićenost krvi kiseonikom.

Komore imaju i kameru kojom upravlja vještačka inteligencija, koja kontinuisano skenira fetus u potrazi za potencijalnim genetskim abnormalnostima te prati cjelokupni proces razvoja bebe.

Roditelji, pak, dobijaju aplikaciju pomoću koje mogu uživo da prate razvoj njihove bebe unutar kapsule, zajedno sa prikazom njenih vitalnih podataka.

Mogu čak i snimati poruke koje će se puštati unutar vještačke materice i da kreiraju muzičke “plej liste” za svoje bebe.

Pripovjedač u videu napominje kako je masivno postrojenje namijenjeno i ženama koje se boje trudnoće zbog boli i kao za oporavak nakon poroda.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,