Nedjelja, 13. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ekspertni tim WHO-a u četvrtak u posjeti Wuhanu

Preuzmite sliku

Kina je saopćila u utorak da će ekspertni tim Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) započeti svoju misiju potrage za činjenicama u ovoj sedmici u centralnom gradu Wuhanu gdje je virus prvi put uočen krajem 2019. godine.

Portparol ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian danas je izjavio da će eksperti otputovati avionom iz Singapura u Wuhan u četvrtak. Ostali detalji njihove posjete nisu objavljeni, i Nacionalna zdravstvena komisija kineske vlade nije ponudila nikakvih drugih informacija.

Posjeta se očekivala mjesecima a čelnik WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus prošle je sedmice izrazio nezadovoljstvo što je toliko vremena trebalo da se finaliziraju aranžmani posjete ekspertnog tima.

Nakon što je Kina objavila posjetu u ponedjeljak, Tedros je izjavio da će se naučnici, koji dolaze iz nekoliko zemalja, usmjeriti na to kako je COVID-19 prvi put prešao na ljude.

Istraga Associated Pressa (AP) nedavno je ustanovila da jer Kina strogo kontrolisala sva istraživanja porijekla koronavirusa, i da će tim WHO to imati na umu tokom svoje misije i bilo koje buduće posjete koju odobri kineska vlada.

Kina je odbacila pozive za nezavisnom istragom, istovremeno promovišući teoriju da bi virus zapravo mogao biti unesen u Kinu izvana, navodi AP. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje