Četvrtak, 28. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ekskluzivni snimci: Kako izgleda život u Wuhanu

Preuzmite sliku

Kineski grad Wuhan u blokadi je otkad je identifikovan kao izvor epidemije korona virusa.

Većina zdravstvenih radnika, njih 1.502 od 1.716, razboljela se u pokrajini Hubei, epicentru zaraze. Milionima ljudi naređeno je da ostanu kod kuće, dok Vlada pokušava da zaustavi širenje virusa.

Novinari ne mogu da uđu u grad, ali je Al Jazeera dobila ekskluzivne snimke jednog stanovnika.

Više od 1.700 kineskih zdravstvenih radnika angažiranih na suzbijanju epidemije korona virusa zaraženo je tim virusom, koji je prije nekoliko dana dobio službeni naziv COVID-19, saopćile su zdravstvene vlasti, dodajući da je šestero radnika umrlo.

Većina zdravstvenih radnika, njih 1.502 od 1.716, razboljela se u pokrajini Hubei, epicentru zaraze, pojasnio je Zeng Yixin, zamjenik direktora Nacionalne zdravstvene komisije, prenosi Hina.

Ovo je prvi put da je Kina objavila službeni broj zaraženih među medicinskim osobljem od izbijanja korona virusa.

‘Osoblje radi bez prestanka’

“Činjenica da je među oboljelima od virusa COVID-19 više od 1.700 zdravstvenih radnika je jako tužna vijest”, kazao je šef odjela za vanredna stanja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Mike Ryan.

Infekcije medicinskog osoblja tokom izbijanja zaraze nisu posljedica nedostatne zaštitne opreme, već neprimjerenih zaštitnih procedura, posebno među iscrpljenim osobljem, koje radi bez prestanka, ocjenjuje stručnjakinja za zarazne u WTO-u Sylvie Briand.

Prema službenim brojkama, u ovom trenutku je korona virusom u Kini zaraženo 55.748 ljudi, a do sada je umrlo 1.380 osoba. (AJB | Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,