Petak, 23. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Egipatski sud izrekao smrtnu kaznu za 13 optuženika

egipat2
Preuzmite sliku

Kasacioni sud u Egiptu potvrdio je u utorak smrtne kazne za 13 osoba koje su ranije osuđene zbog “izvršenja djela nasilja” nakon državnog udara u zemlji 2013. godine.

“Kasacioni sud odbacio je u utorak žalbe koje je podnijelo 13 optuženika”, objavili su lokalni mediji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Presuda je konačna i na nju se ne može uložiti žalba. Prema egipatskom zakonu, samo predsjednik Abdel-Fattah al-Sisi, koji je došao na vlast nakon državnog udara 2013. godine, ima ovlasti da ih pomiluje.

Od marta 2015. godine egipatske vlasti su pogubile 42 protivnika režima, a posljednja pogubljenja izvršena su u februaru prošle godine.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava često optužuju egipatske vlasti da osuđuju političke protivnike po odbačenim krivičnim optužnicama. Egipatski zvaničnici, s druge strane, kažu da svi optuženi imaju pravedna suđenja i uživaju pravo na legalan pravni postupak.

Egipat se suočava sa sporadičnim nasiljem od 2013. godine, kada je Mohamed Morsi, prvi demokratski izabrani predsjednik zemlje, svrgnut i zatvoren u krvavom vojnom udaru. (Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,