Ponedjeljak, 2. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Egipat poslao u zatvor 16 homoseksualaca: Uhapšeni su u zamci putem online aplikacije

Preuzmite sliku

Šesnaest muškaraca, uhapšenih prošlog mjeseca u okviru obračuna egipatskih vlasti s LGBT zajednicom, osuđeno je na tri godine zatvora.

Sud u Kairu je njih 14 u nedjelju proglasio krivim za “poticanje na razvrat” i “nenormalne seksualne odnose”, a dvojica su osuđena u ponedjeljak, izvještava BBC. Međutim, navodno su svi pušteni na uslovnu slobodu uz jamčevinu od 5.000 egipatskih funti (282 dolara) po osobi dok traje žalbeni postupak.

Izricanje presude još jednom muškarcu u ovom slučaju je odgođeno. Iz organizacije Egipatska inicijativa za lična prava su rekli da je najmanje 75 osoba uhapšeno nakon što su na jednom koncertu u Kairu 22. septembra istaknuli zastave s duginim bojama, čime je izazvano negodovanje javnosti.

Vjeruje se da je samo deset hapšenja povezano s dizanjem zastava. Većina drugih je uhvaćena u zamku putem online aplikacija za upoznavanje, rekli su iz Egipatske inicijative za lična prava. Najmanje pet muškaraca je podvrgnuto analnim pregledima.

Homoseksualnost nije eksplicitno zabranjena pod egipatskim zakonom, ali vlasti se pozivaju na zakon o prostituciji iz 1961. po kojem osobe optužuje za stupanje u dobrovoljne homoseksualne odnose uz “uobičajeni razvrat”. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,