Četvrtak, 26. Novembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Efikasnost veća od 90 posto: Pfizer kreće u pilot program distribucije vakcina

U pilot program distribucije eksperimentalne vakcine protiv koronavirusa, kreće američka farmaceutska kompanija Pfizer i to u četiri američke savezne države, u nadi da će pronaći rješenje za efikasniju masovnu distribuciju vakcine, a koja će se skladišti u specijalnim rashladnim uređajima na vrlo niskim temperaturama od čak minus 70 stepeni Celzijusa, javlja Reuters.

“Nadamo se da će ovaj pilot program poslužiti kao model drugim američkim saveznim državama i inostranim vladama koje se pripremaju da primijene efikasan program vakcinacije protiv COVID-19”, saopćeno je iz sjedišta kompanije u New Yorku.

Pilot program distribucije vakcina obuhvata transport do Teksasa, Novog Meksika, Rhode Islanda i Tenesija.

„Eksperimentalna vakcina ima efikasnost veću od 90 posto u sprečavanju COVID-19, na osnovu početnih podataka iz velike studije, što je velika pobjeda u borbi protiv pandemije“, nedavno je saopćeno iz farmaceutske kompanije Pfizer iz SAD-a i BioNTech iz Njemačke.

Dvije kompanije bi do kraja godine mogle isporučiti oko 50 miliona doza vakcina u svijetu, te do 1,3 milijarde doza iduće godine, predviđaju iz navedene kompanije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,