Utorak, 31. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Edin Gačanin Tito pušten na slobodu: DEA ga smatra jednim od pedeset najvećih trgovaca drogom u svijetu

Preuzmite sliku

Dvojica navodnih holandskih vođa “super kartela” u međunarodnoj trgovini drogom pušteni su na slobodu dva mjeseca nakon hapšenja u Dubaiju, jer Holandija navodno nije na vrijeme poslala papire za izručenje, prenose holandski mediji.

Državljani Holandije Edin G. (40), porijeklom iz BiH, i Zuhair B. (37) uhapšeni su u novembru zajedno sa još 47 osumnjičenih.

Tokom operacije “Pustinjsko svjetlo” ukupno je uhapšeno 49 osumnjičenih širom Evrope i u Dubaiju, uključujući šest navodnih vođa.

Holandija je nakon hapšenja morala da u roku od četrdeset dana podnese dobro obrazložen zahtjev za ekstradiciju. Prema izvorima bliskim istrazi, taj rok nije ispoštovan, prenosi portal “Parol”.

Prema podacima Državnog tužilaštva, nema govora o grešci. Zahtjev za pravnu pomoć je podnijet na vrijeme i na ispravan način Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

“Znamo priče o tome da su dokumenti predati prekasno. To nije istina. Radimo na tome da saznamo šta je tačno uzrok”, izjavio je portparol tužilaštva Vim de Bruin.

Šest navodnih vođa kartela koji su bili uhapšeni u Dubaiju smatraju se kičmom ove kriminalne organizacije, koji vrši trećinu trgovine kokainom u Evropi.

Istraživanje portala AD pokazalo je ranije da američka državna agencija DEA smatra da je Edin G. jedan od pedeset najvećih trgovaca drogom u svijetu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje