Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dvojica američkih vojnika poginula u Afganistanu

Preuzmite sliku

Dvojica američkih vojnika poginula su u petak u Afganistanu tokom operacije, saopćile su američke snage i NATO, ne objavljujući druge detalje osim onih o pogibiji u borbi.

Današnje žrtve, kojima je ukupan broj američkih vojnika poginulih u Afganistanu u ovoj godini porastao na četiri, naglašava poteškoće u uvođenju mira u ratom zahvaćenu zemlju dok Washington intenzivira napore na okončanju 17-godišnjeg rata, najdužeg koji je Amerika ikada vodila.

Američka i misija NATO-a ‘Odlučna podrška’ saopćila je da imena vojnika ubijenih u akciji neće biti objavljena dok se ne obavijesti najbliža rodbina, u skladu s politikom američkog ministarstva odbrane. U saopćenju se također ne pominje lokacija borbene operacije niti protiv koga su se vojnici borili.

– Incident je pod istragom i ne možemo pružiti dodatne informacije – izjavila je glasnogovornica ‘Odlučne podrške’, poručnica Debra Richardson, prenosi Associated Press.

Oko 14.000 američkih vojnika u Afganistanu, koji podržavaju afganistanske snage dok se bore na dva fronta – protiv ponovo ojačanih talibana koji trenutno drže polovinu zemlje, i ogranka tzv. Islamske države koji nastoji proširiti svoj uticaj u Afganistanu čak i u vrijeme dok se njen samoproglašeni “kalifat” urušava u susjednoj Siriji i Iraku.

Nakon napada od 11. septembra 2001. godine na New York i Washington, SAD su izvršile invaziju na Afganistan i svrgnule su talibanski režim u nekoliko sedmica. Talibani su se, međutim, nakon toga pregrupirali a Washingtion je usmjerio pažnju na Saddama Husseina do 2009.

Pentagon je odnedavno razvio planove povlačenja američkih vojnika koji su još u zemlji, istovremeno intenzivirajući pregovaračke napore s talibanima. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,