Subota, 28. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Dvije osobe umrle su u Japanu nakon što su primili vakcinu kompanije ‘Moderna’

Preuzmite sliku

Dvije osobe umrle su u Japanu nakon što su primili vakcinu protiv covid 19 kompanije “Moderna” koja je dio sporne isporuke bočica kontaminiranih određenim česticama, za koje se sumnja da su povezane sa proizvodnom linijom u Španiji, saopšteno je danas iz Ministarstva zdravlja.

U saopštenju se navodi da su preminuli muškarci koji su imali više od 30 godina nekoliko dana nakon prijema druge vakcine. Obojica su primili dozu iz jednog od tri postrojenja u kojima je suspendovana proizvodnja nakon otkrića kontaminacije.

U toku je istraga o uzroku njihove smrti.

Japanski mediji, pozivajući se na Ministarstvo zdravlja, javili su da su bočice kontaminirane česticama metala.

Japan je sredinom sedmice suspendovao upotrebu 1,63 miliona doza vakcine “Moderna” nakon izvještaja o kontaminaciji bočica određenim česticama, za koje se sumnja da su povezane sa proizvodnom linijom u Španiji.

Serija spornih vakcina imala je 565.400 doza, a “Moderna” je saopštila da je stopirala isporuku ove i još dvije serije.

Evropska agencija za lijekove (EMA) saopštila je juče da proizvodnja vakcina protiv covid 19 “Moderna” u postrojenju njihovog partnera “Rovi” u Španiji može biti nastavljena nakon prvobitne procjene rizika.

Proizvodnja vakcina u Roviju može da se nastavi nakon preliminarne procjene rizika i dobijenih informacija. Istraga o glavnom uzroku je u toku. EMA će objaviti dodatne informacije tokom istrage”, navodi se u saopštenju EMA.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,