Srijeda, 30. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Dvije obavještajne agencije potvrdile: Islamska država ima novog vođu, zloglasnog Al-Salbija

Salbi se smatra jednim od najuticajnijih ideologa Islamske države, a Al-Baghdadija je upoznao u zatvoru u kojem je završio nakon što su ga Amerikanci uhvatili 2004. godine

Dvije obavještajne agencije potvrdile su da Islamska država ima novog vođu i to je Amir Mohammed Abdul Rahman al-Mawli al-Salbi. On je inače jedan osnivača te terorističke organizacije koji je bio glavni za porobljavanje Jazida i zapovjednik operacija po cijelom svijetu.

Salbi je, piše Guardian, imenovan nasljednikom Abu Bakr al-Baghdadija samo nekoliko sati nakon što dotadašnji lider ISIL-a likvidiran u oktobru. Ime koje je Salbi tada dobio od ostatka organizacije, Abu Ibrahim al-Hashimi al-Quraishi, nije bilo poznato nijednoj obavještajnoj agenciji, prenosi 24sata.hr.

U zadnja tri mjeseca, otkako je ubijen Al-Baghdadi, regionalni i zapadni špijuni prikupljali su podatke o Salbiju i konačno ga označili kao glavnu osobu ISIL-a.

Salbi se smatra jednim od najutjecajnijih ideologa Islamske države. Rođen je u Iraku, a u Islamskoj državi je brzo napredovao zahvaljujući islamskom obrazovanju i tvorac plana za genocid nad Jazidima. Diplomirao je šerijatski zakon na univerzitetu u Mosulu.

Amerikanci su ga zarobili 2004. godine i držali u zatvoru Bucca na jugu Iraka gdje je upoznao Baghdadija. Vjeruje se da ima jednog sina.

Prije nego je Baghdadi ubijen američki State Department raspisao je nagradu od pet miliona dolara za njegovo hvatanje, a prve informacije da bi mogao biti Baghdadijev nasljednik pojavile su se prošlog augusta, no na potvrdu te informacije čekalo se mjesecima.

Obavještajci pretpostavljaju da Salbi sastavlja novo vodstvo Islamske države i to s novom generacijom mladih islamista. (Oslobodjenje.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje