Subota, 17. August 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Dvije godine od nestanka MH370: Unatoč masovnoj potrazi malezijskom avionu ni traga

Prije tačno dvije godine na letu MH370 nestao je putnički avion kompanije Malaysia Airlines sa 227 putnika i 12 članova posade. Unatoč opsežnim potragama u koje je bilo uključeno 26 zemalja do danas nije pronađen trag pada aviona, javlja Anadolu Agency.

Putnički avion tipa Boeing 777-200 letio je iz glavnog grada Malezije Kuala Lumpura za Peking. Avion je zadnji put na radaru viđen u vijetnamskom zračnom prostoru, a nakon toga mu se gubi svaki trag.

Pored Malezije u potragu za MH370 prvenstveno se uključio Vijetnam, a nakon toga Kina, Singapur, Filipini, SAD i Australija. Uprkos brojnim ekipama i svoj dostupnoj tehnologiji avion ili olupina aviona nije pronađena.

 • dvije-godine-od-nestanka-mh370-unatoc-masovnoj-potrazi-malezijskom-avionu-ni-traga
 • Pošto zvanična istraga ništa nije pokazala pojavile su se brojne teorije zavjere. Prve optužbe su pale na račun pilota, za kojeg se tvrdilo da je bio pristalica malezijske opozicije te da je iz revolta srušio avion. Među posljednjim teorijama zanimljiva je bila ona koja se pojavila u ruskim medijima, a koja je govorila da je avion otet i da je prizemljen negdje u Pakistanu.

  Deset dana nakon nestanka MH370 u potragu su se uključile ekipe iz 26 zemalja i ta akcija je u povijesti zabilježena kao najmasovnija potraga ikada. Potraga je proširena na područje Južnog kineskog mora, Indonezije, Bengalskog zaljeva, kazahstana i Turkmenistana. U svrhu potrage korišteni su i sateliti, međutim rezultati su do danas negativni.

  Australski, novozelandski, malezijski, japanski, južnokoreanski, američki i kineski avioni su tada pretražili područje od oko 4,5 milion kvadratnih kilometara.

  Uz pomoć najnovije tehnologije pretražuju se morske dubine, no u u slučaju da se ne naiđe na konkretan tag potraga bi mogla biti posve obustavljena u junu 2016. godine. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,