Utorak, 3. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dva frizera zaražena koronavirusom radila sedmicu dana, 140 klijenata prošlo kroz salon

Preuzmite sliku

Nadaju se da neće biti “dodatnih slučajeva zaraze” jer su svi radnici i klijenti nosili zaštitnu masku u salonu

Dva američka frizera danima su odlazila na posao, iako su bili zaraženi novim tipom koronavirusa i tako su potencijalno ugrozili 140 klijenata. Prvo je u petak otkriveno da je jedan stilist u salonu Great Clips u Missouriju obolio od Covida-19 i izložio zarazi 84 svoja klijenta i sedam saradnika.

Dan nakon toga otkriveno je kako je drugi stilist, iz istog salona, također pozitivan na virus. Taj je stilist na radnom mjestu bio u kontaktu s 56 osoba.

Obojica su se na posao vratili u drugoj sedmici maja i osam su dana odlazili na posao, iako su imali simptome koronavirusa. Saloni su se u Missouriju otvorili 4. maja, a svi klijenti i radnici moraju nositi zaštitne maske.

 • U zdravstvenom zavodu okruga Springfield-Greene rekli su kako su se radnici u salonu Great Clips pridržavali svih mjera i čistili objekat redovno te da su, zahvaljujući pažljivom vođenju kontakata, uspjeli doći do svih osoba koje su bile u kontaktu s oboljelim frizerima, prenosi CNN. Nadaju se da neće biti “dodatnih slučajeva zaraze” jer su svi radnici i klijenti nosili zaštitnu masku u salonu. Dodali su da će svi koji su bili izloženi potencijalnoj zarazi biti kontaktirani i bit će im ponuđeno testiranje na virus.

  “Dobrobit kupaca i stilista Great Clipsa naš je prioritet. Zatvorili smo salon u kojem su oboljeli frizeri radili i trenutno provodimo dubinsko čišćenje i dezinficiranje objekta”, stoji u priopćenju vlasnika frizerskog salona.

  Što se tiče oboljelih stilista, nisu dali dodatne informacije o njihovu zdravstvenom stanju ni kad su se testirali.

  Prema podacima sveučilišta Johns Hopkins, u Sjedinjenim Američkim Državama je do jučer bilo oko 1, 6 miliona zaraženih i više od 97 hiljada umrlih od Covida-19. (Jutarnji list)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,