Subota, 29. Februara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Državljanin BiH zatočen u Iraku i prijeti mu smrtna kazna

U iračkom zatvoru, u Erbilu, nalazi se i jedan državljanin Bosne i Hercegovine, ekskluzivno saznaje N1. Zbog pripadnosti tzv. “Islamskoj državi” prijeti mu smrtna kazna. Nadležne institucije u BiH upoznate su sa ovim slučajem, a detaljnijih zvaničnih informacija nemaju.

U februaru 2015. godine iz Njemačke je otišao u Siriju i priključio se takozvanoj “Islamskoj državi”. Prema saznanjima N1, koja su potvrđena u nadležnim policijskim agencijama, radi se o 29-godišnjem Muhamedu H. Nadležne službe raspolažu informacijama da je uhapšen na području Iraka.

Iz Ministarstva spoljnih poslova BiH su naveli da se kao pripadnik ISIL-a predao iračkim snagama nakon ofanzive na grad Mosul. No, postoje i navodi da su se Muhamed H. i državljanka Njemačke, sa kojom je ranije stupio u šerijatski brak, odlučili na bijeg sa teritorije ISIL-a u Siriji i predali kurdskim snagama koje su ih sprovele u zatvor u Erbilu.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) raspolaže sa nepotvrđenim saznanjima da se na području Iraka nalazi jedan državljanin BiH, koji je zarobljen od strane iračkih oružanih snaga. Obavješavamo Vas da protiv navedenog lica, a nakon podnošenja izvještaja o počinjenom krivičnom djelu od strane SIPA-e, Tužilaštvo BiH vodi istragu. Prema našim saznanjima, od strane NCB Interpol Wisbaden, u maju 2015. godine, raspisana je međunarodna potjernica u cilju lišenja slobode lica navedenog u vašem upitu – saopšteno je iz SIPA-e.

Iz Ministarstva vanjskih polova BiH navode da se uhapšeni, a ni njegovi pravni zastupnici nisu zvanično obratili za konzularnu pomoć ili zaštitu Ambasadi BiH u Amanu. Ovom bh. ministarstvu zvanično nisu poznata djela za koja se Muhamed H. tereti.

– Iz kontakta sa članovima porodice saznali smo da im je omogućen telefonski kontakt, a posredovanjem Ambasade BiH u Amanu i Ambasade Republike Irak u Amanu dobijena je dozvola za posjetu. Kako je Međunarodni Crveni krst angažovan na rješavanju problema stranih državljana zatočenih u iračkim zatvorima, predstavnici Ambasade BiH u Amanu su u kontaktu sa predstavnicima Crvenog krsta u Amanu sa ciljem pribavljanja više informacija i kvalitetnijeg obavljanja poslova konzularne zaštite – navedeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Mediji su izvijestili da je početkom 2018. godine državljanka Njemačke prva strana državljanka koja je u Iraku osuđena na smrt vješanjem zbog pripadnosti ISIL-u. No, jedan broj smrtnih kazni kasnije je preinačen u doživotne. Službene statistike o broju presuda u Iraku još uvijek nema, a određeni podaci govore o stotinama slučajeva.

Organizacije za ljudska prava upozoravale su na hitnost u postupanju i nedosljednost tokom suđenja za terorizam u Iraku. Na smrtnu kaznu zbog pripadnosti ISIL-u osuđeno i 11 državljana Francuske. Nijedna presuda, za sada, nije izvršena.

– Generalno govoreći, pritvorenici nemaju pristup osnovnim pravima. Postoji primjena smrtne kazne i ekstremna pretrpanost zatvora. Zbog toga, svaka zemlja koja prebaci svoje državljane u Irak to radi ilegalno jer ih na taj način ne štite od torture i smrtne kazne. Zato pozivamo zemlje da urade sve ono što mogu kako bi osigurale povratak svojih državljana i da onda provedu propisane istrage i suđenja – ukoliko utvrde da su počinjeni zločini, ali da to učine u nacionalnim sistemima – poručila je Belkis Wille, ekspert HRW za Irak i Katar.

CNN-ova novinarka Arwa Damon u martu je u Bagdadu razgovarala sa četvoricom osuđenika na smrtnu kaznu zbog pripadnosti ISIL-u. Sudija i portparol višeg iračkog suda novinarki je rekao da se pridržava međunarodnih standarda i poštuje iračke antiterorističke zakone.

– Kada nekoga osudim na smrtnu ili doživotnu kaznu – žrtvama dajem zasluženu pravdu, a društvu lekciju – izjavio je u martu 2019. godine Abdul Sattar al-Birqdar, sudija i portparol višeg suda u Iraku. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,