Ponedjeljak, 8. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Države sa nuklearnim oružjem povećavaju svoje arsenale

Preuzmite sliku

Stokholmski Međunarodni institut za istraživanje mira (SIPRI) navodi da sve države sa nuklearnim oružjem povećavaju ili nadograđuju svoje arsenale, a većina zaoštrava i nuklearnu retoriku i ulogu koju nuklearno oružje ima u njihovim vojnim strategijama.

U izvještaju se navodi da su ruske i američke ukupne zalihe bojevih glava nastavile da “padaju” 2021, ali da je to bilo samo zbog rastavljanja bojevih glava koje su povučene iz vojne službe prije nekoliko godina.

Broj bojevih glava u upotrebljivim vojnim zalihama dvije zemlje ostao je relativno stabilan i u 2021.

Razmještene strateške nuklearne snage SAD i Rusije bile su unutar ograničenja postavljenih bilateralnim sporazumom o smanjenju nuklearnog naoružanja.

Rusija i SAD zajedno posjeduju više od 90 odsto ukupnog nuklearnog oružja – navodi SIPRI.

Ostalih sedam nuklearno naoružanih država razvijaju ili postavljaju nove sisteme oružja, a neke su su objavile namjeru da to učine.

Kina je trenutno usred značajnog proširenja svog arsenala nuklearnog oružja, satelitske slike pokazuju da uključuje izgradnju više od 300 novih raketnih silosa.

Smatra se da je nekoliko dodatnih nuklearnih bojevih glava dodijeljeno operativnim snagama 2021. nakon isporuke novih mobilnih lansera i podmornice.

Prema predviđanjima stručnjaka, zalihe nuklearnog oružja će rasti u sljedećem desetljeću.

Očekuje se da bi, ako se sadašnji trend nastavi, broj nuklearnih bojevih glava u svijetu uskoro mogao početi rasti po prvi put od Hladnog rata.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: