Srijeda, 4. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Država gasi mobilni internet 3 sata dnevno da spriječi varanje na prijemnim ispitima

Preuzmite sliku

Tokom septembra više od 500.000 maturanata u Sudanu polagat će sveučilišni prijemni ispit, a radi obeshrabrivanja kandidata da varaju mobilni internet bit će isključen u cijeloj zemlji na tri sata svaki dan.

Sudan ima dugu historiju isključivanja interneta tokom protesta kako bi poremetio koordinaciju sudionika, ali ove godine isključivanje interneta koristi kao mjeru za sprečavanje “varanja velikih razmjera” tokom prijemnih ispita na sveučilištima.

Jučer u 8 sati ujutro stanovnici Sudana shvatili su da uprkos tome što su platili račune na vrijeme njihova usluga mobilnog interneta ne radi. Nakon što su zaprimili hiljade žalbi, davatelji internetskih usluga objavili su da je vlada naredila svakodnevno zaustavljanje mobilnog interneta do 24. septembra, kao način da odvrati sveučilišne kandidate od varanja na ispitima.

Kontroverzna mjera

Prema novinskoj agenciji EFE, sudanske vlasti usvojile su kontroverznu mjeru kako bi spriječile varanje velikih razmjera koje se dogodilo prije tri godine, kad su ispitna pitanja procurila na internetu, a Ministarstvo obrazovanja moralo je organizovati drugi ispit.

Svakog dana, sve do 24. septembra, Sudanci tako od 8 do 11 ne mogu koristiti mobilni internet.

Naravno, ovo nije prva kontroverzna metoda kojom se pokušava spriječiti prepisivanje. Prošle godine viralan je postao slučaj profesora iz Meksika koji je učenike natjerao da na glavi nose kartonske kutije kako ne bi prepisivali. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,