Četvrtak, 23. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Drama iznad Crnog mora: Sudarili se američki dron i ruski borbeni avion?!

Preuzmite sliku

Ruski borbeni avion Su-27 sudario se s američkim nadzornim dronom iznad Crnog mora, prisiljavajući SAD da obore dron, objavila je američka vojska, tvrdi BBC.

Zapadni vojni izvori rekli su za AFP da je došlo do “incidenta” u kojem je dron američke proizvodnje Reaper letio iznad Crnog mora, područja intenzivne vojne aktivnosti NATO-a u blizini ukrajinskih ratnih linija.

Istraga je u toku”, rekao je za AFP jedan od dva zapadna izvora koji su potvrdili “incident”.

Američka vojska navodi da je jedan od dva ruska borbena aviona zahvatio propeler drona, prisiljavajući SAD da ga obore “u području intenzivnih vojnih aktivnosti NATO-a blizu ukrajinskih ratnih frontova, usred ruske invazije na zemlju koja je u toku”.

“Naš dron MQ-9 izvodio je rutinske operacije u međunarodnom zračnom prostoru kada ga je presreo ruski avion, što je rezultiralo padom i potpunim gubitkom MQ-9 letjelice”, rekao je general američkih zračnih snaga James Hecker, stoji u priopćenju.

“Zapravo, ovaj nesiguran i neprofesionalan čin Rusa umalo je prouzročio pad obje letjelice”, dodao je, rekavši da incident ‘slijedi obrazac opasnih radnji ruskih pilota iznad međunarodnog zračnog prostora’.

Dodao je da će američki i i saveznički avioni i letjelice nastaviti djelovati u međunarodnom zračnom prostoru i pozvali su Ruse da se “ponašaju profesionalno i sigurno”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,