Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dosad pronađeno 1.148 neoznačenih grobova djece iz indijanskog internata u Kanadi

Preuzmite sliku

Na nekoliko različitih lokacija u Kanadi do sada je pronađeno ukupno 1.148 neoznačenih grobova djece domorodačkih zajednica u nekadašnjim crkvenim internatima kojima je upravljala Katolička crkva, javlja Anadolu Agency (AA).

 • Dosad pronađeno 1.148 neoznačenih grobova djece iz indijanskog internata u Kanadi ( Kenan Kaplan – Anadolu Agency )

  Prema podacima Komisije za istinu i pomirenje Kanade (TRC), samo u provinciji Saskatchewan 24. juna je otkriven ukupno 751 dječji grob.

  Krajem maja su pronađeni posmrtni ostaci 215 djece, neke stare tek tri godine, zakopani na mjestu nekadašnje škole za domorodačku djecu. Riječ je o učenicima škole Kamloops Indian Residential School u Britanskoj Kolumbiji, zatvorenoj 1978., a njihovi su ostaci pronađeni uz pomoć posebnog radara.

  Također, 30. juna su pronađena još 182 posmrtna ostatka u neoznačenim grobovima, ovaj put u bivšem internatu misije Sv. Eugena u Britanskoj Kolumbiji. To je treći bivši indijanski internat kojom je upravljala Katolička crkva u kojem su u proteklim sedmicama prijavljeni neoznačeni grobovi. Škola je otvorena 1912., a zatvorena 1970. godine.

  Djeca Prvih naroda, kako u Kanadi nazivaju autohtono stanovništvo, između sedam i 15 godina oduzeta su porodicama i prisiljena pohađati internat misije Sv. Eugen, blizu Cranbrooka.

  U jeku rasprava o pronađenim posmrtnim ostacima 1.148 neidentificirane djece u krugu tri crkvene škole sa internatima u kanadskim provincijama Britanska Kolumbija i Saskatchewan, pojavile su se i tvrdnje da su u krugu Crkvene škole Mohawk u Brantfordu, u kanadskom Ontariju, spaljivani posmrtni ostaci djece.

  – Prvi crkveni internat u Kanadi otvoren 1820-ih –

  Prvi crkveni internat u Kanadi otvoren je 1820-ih, širom zemlje ih je postojalo 139. Posljednji je zatvoren 1996. godine. Cilj tih škola je bio da učenici iz indijanske zajednice usvoje kulturu bijelaca.

  U crkvenim internatima, gdje je boravilo više od 150.000 lokalne djece koja su nasilno oduzeta od porodica, većina je bila izložena fizičkom, seksualnom i psihološkom nasilju, o čemu svjedoče preživjeli.

  – Kulturni genocid –

  Šestogodišnja istraga nad kanadskim sistemom rezidencijalnih škola, koji je nasilno odvajao domorodačku djecu od njihovih porodica, utvrdila je 2015. godine kako je taj u međuvremenu ukinuti sistem predstavljao “kulturni genocid”. U izvještaju se dokumentira strašno fizičko nasilje, neuhranjenost i druga zvjerstva kojima su mnoga djeca koja su pohađala te škole bila izložena.

  Cadmus Delorme, lider domorodačke zajednice Prvih nacija Cowessess u Kanadi, gdje se nalazila i nekadašnja škola s internatom u provinciji Saskatchewan, izjavio je da je crkva imala samo jedan cilj, a to je osigurati da se članovi domorodačke zajednice prestanu moliti u skladu s svojim uvjerenjima i isprati mozak njihovim potomcima.

  Zajednica Cowessess je jedan od više takozvanih Prvih naroda, kako u Kanadi nazivaju autohtono stanovništvo, potomke Inuita i Merisa.

  U razgovoru za AA, Delorme je podsjetio na grobove stotina djece autohtonih zajednica čiji posmrtni ostaci su otkriveni u neoznačenim grobovima na mjestu nekadašnjih crkvenih internata u kanadskim provincijama Britanska Kolumbija i Saskatchewan.

  Kako je kazao, sve je počelo 1885. godine kada je Rimokatolička crkva izgradila jednu crkvu. Istakao je da je Crkva tih godina također počela nadgledati i jedno groblje.

  “Kanadska vlada je ovdje izgradila i internat te predala nadzor Rimokatoličkoj crkvi. Svi koji su išli u Katoličku crkvu od 1885. do 1972. godine i umrli tokom boravka u tom internatu sahranjeni su na tom groblju”, rekao je Delorme.

  Istakao je da su Rimokatolička crkva i kanadska država odgovorni za tragediju u crkvenim internatima.

  “Crkva je imala samo jedan cilj, a to je osigurati da se prestanemo moliti u skladu s našim uvjerenjima i isprati mozak našim potomcima. Ono što se dogodilo u prošlosti izazvalo je međugeneracijsku traumu. Zbog toga se čak preispituju i priče koje se prenose među nama. Jer preživjeli imaju različite perspektive onoga što se dogodilo. Oni koji su preživjeli su danas starije osobe naše zajednice. Neki od njih posvećeno žive katoličku vjeru. Drugi su puni bijesa i mržnje zbog prošlosti”, kazao je Delorme.

  – Stopa smrtnosti djece u školama između 40 i 60 posto –

  Delorme je izjavio da im je, kao djeci, bilo zabranjeno da se igraju na području na kojem je otkriven 751 neoznačeni grob.

  “Bilo je nekih priča o tome što se tamo događalo, ali nismo znali tačno. Pretražili smo 44.000 kvadratnih metara područja. Postavili smo zastave na 751 grob. Postoje različita mjesta koja pratimo i postoje druge naredne faze, ali prvo ćemo ovo završiti. Stopa smrtnosti djece u ovim internatima je između 40 i 60 posto. Na ovom području postoje i grobovi u kojima nisu samo djeca. Nadgrobni spomenici na ovim grobovima su uklonjeni pod nadzorom svećenika Rimokatoličke crkve”, rekao je Delorme.

  Kanadska savezna vlada službeno se izvinila žrtvama 2008. godine zbog onoga što se dogodilo u crkvenim internatima, gdje je hiljade djece umrlo od gladi, hladnoće i medicinskih eksperimenata.

   

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,