Utorak, 31. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Donald Trump službeno podnio kandidaturu za predsjedničke izbore u SAD

Preuzmite sliku

Donald Trump, 45. američki predsjednik, koji je tu dužnost obnašao od 2017. do 2021., službeno je podnio kandidaturu za iduće predsjedničke izbore u SAD-a 2024. Za 76-godišnjeg Trumpa bit će to treći predsjednički izbori u političkoj karijeri.

U premijernima je odnio pobjedu te postao predsjednikom, dok je 2020. izgubio od Joe Bidena, sadašnjeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

Inače, unutar svoje stranke Trump je posljednjih dana imao preporuke da odustane od kandidature jer su određeni kandidati koje je podržavao ostvarili loše rezultate na nedavnim izborima za Senat.

Trumpovi saradnici podnijeli su dokumentaciju za predsjedničku kandidaturu 2024., dok je Trump primio brojne pristaše i poštovatelje u svom luksuznom imanju na Floridi, u Mar-a-Lagu.

“Povratak Amerike počinje upravo sada”, rekao je nositelj republikanske liste svojim donatorima i pristašama te je najavio kako će svoju kampanju pokrenuti skoro dvije godine prije samih izbora koji su planirani 5. novembra 2024. godine.

Još nije poznato ko će biti lider Demokrata na predsjedničkim izbornika. Sadašnji prvi čovjek SAD-a Joe Biden po ranijim izjavama ima namjeru kandidirati se za još jedne izbore, a svoju bi odluku trebao prezentirati iduće godine.

Pošto su njegovi sljedbenici doslovce izveli invaziju na zgradu američkog Kapitola, Trump je Washington napustio u nezamislivu haosu. Ipak je odlučio ostati u političkoj areni te je nastavio prikupljati novac za održavanje skupova širom zemlje.

Smatra se da objavom kandidature Trump želi potkresati krila republikanskoj zvijezdi u usponu, Ronu DeSantisu, koji je prošle sedmice ponovo izabran za guvernera Floride i mnogi ga žele vidjeti kao predsjedničkog kandidata Republikanske stranke za izbore 2024., a za što ima potporu utjecajnog konzervativnog medijskog carstva Rupera Murdocha.

Na putu Trumpova novog pokušaja ulaska u Bijelu kuću stoje i druge zapreke, višestruke istrage o mogućim nepravilnostima u njegovu poslovnom carstvu koje su vođene prije kampanje, tijekom njegova predsjednička mandata i nakon njega i to bi moglo rezultirati njegovom diskvalifikacijom.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje