Utorak, 22. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Donald Trump se oglasio na Twitteru povodom ubistva iranskog generala

Američki predsednik Donald Trump oglasio se na Twitteru nakon što su snage SAD u Bagdadu ubile visokorangiranog iranskog generala Qassema Soleimanija.

Tramp je na Twitteru napisao: “Iran nikada nije pobjedio u ratu, ali nikada nije izgubio u pregovorima”.

Podsjećamo, Soleimani, koji je vodio iranske vojne operacije u Iraku i Siriji, poginuo je dok su ga lokalni saveznici vozili sa aerodroma u Bagdadu.

U napadu je ubijen i bliski Soleimanijev saradnik i zamjenik šefa PMU-a, Abu Mahdi al-Muhandes.

Nekoliko minuta prije saopštenja zvaničnih institucija SAD, Trump je na svom nalogu na Twitteru objavio sliku američke zastave – bez komentara.

Bijela kuća se kasnije oglasila navodeći da je vazdušni udar “odlučujuća odbrambena akcija” koja je sprovodena “po nalogu predsjednika”.

Iran je potvrdio Soleimanijevu smrt, naglasivši da će SAD biti odgovorne za posledice i da ih očekuje “rušilačka osveta”.

“Američki akt međunarodnog terorizma, ciljanje i atentat na generala Soleimanija, reprezenta najefikasnije sile koja se bori protiv IDIL-a, Al Nusre, Al Kaide i drugih, izuzetno je opasna i bezumna eskalacija. SAD snose odgovornost za sve posljedice svog avanturizma”, naveo je iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif na Twitteru.

Vezano | Raketni napad: Trump naredio likvidaciju iranskog generala Qassema Soleimanija 

Vezano | Objavljeni prvi snimci s mjesta ubistva iranskog generala Sulejmanija  (B92.net)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje