Srijeda, 29. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Doktor iz pakla: Skoro 900 djece zarazio je HIV-om

Preuzmite sliku

Nemar ljekara ima dalekosežne posljedice, što dokazuje zabrinjavajući slučaj u Pakistanu, gdje je ljekar dr. Muzaffar Ghanghro HIV-om zarazio veliki broj djece, tako što nije upotrebljavao nove igle. Gotovo 900 djece testirano je pozitivno na HIV, piše Independent.

U aprilu ove godine oko 200 odraslih također je zaraženo HIV-om nakon što je epidemija virusa pogodila grad Rotadero, ali zdravstveni stručnjaci smatraju kako bi taj broj mogao biti znatno viši, jer je na prisutnost virusa testirano tek četvrtina od ukupno 200 hiljada ljudi, koliko ih živi u gradu.

Dr. Ghanghro je uhapšen i optužen za nemar te ubistvo iz nehata nakon što su ga njegovi pacijenti optužili da “reciklira” igle na djeci.

Kopao po smeću da nađe iglu

Dr. Ghanghro je uhapšen i optužen za nemar te ubistvo iz nehata nakon što su ga njegovi pacijenti optužili da “reciklira” igle na djeci. Imtiaz Jalbani, čijih je šestero djece liječio pedijatar Gangro, ispričao je New York Timesu da je doktor “pretražio svoju kantu za smeće kako bi našao staru iglu, koju je potom koristio na njegovom šestogodišnjem sinu. Dječaku je kasnije dijagnosticiran virus HIV-a.

Kad je otac protestvovao zbog tog čina, ljekar mu je rekao kako je “previše siromašan da bi platio novu iglu”. Očajni je otac otkrio kako sada četvero njegove djece ima HIV, dok je dvoje najmlađih umrlo.

Još je jedan roditelj čijih je troje djece oboljelo od HIV-a nakon liječenja kod dr. Ghanghroa, otkrio kako je on “koristio istu iglu na 50-ero djece”. Dr. Ghanghro još nije osuđen, i usprkos zakonima kojima se uskraćuje kaucija zbog ponovnog korištenja igli, ponovno radi kao ljekar opće prakse u javnoj bolnici na gradskoj periferiji. Negirao je sve optužbe i tvrdi da je nevin.

Uprkos početnoj istrazi policijskih i zdravstvenih dužnosnika koji su zaključili da je “nemar i nepažnja” doktora “glavni” razlog epidemije, dužnosnici vjeruju da on vjerovatno nije jedini razlog. Gostujući zdravstveni radnici često vide da ljekari u Ratoderu upotrebljavaju već korištene šprice, stomatolozi u svojoj praksi koriste nesterilizirane alate, dok čak i brijači koriste istu britvicu na raznim mušterijama.

  • Ilegalne banke krvi

    Nedostatak opreza pripisuje se neobrazovanosti i neupućenosti, a istovremeno dok takve prakse šire epidemiju, oboljeli se izbjegavaju iz uvjerenja kako se virus može “širiti zrakom”. Nedostatak pismenosti na tu temu nije neuobičajen među siromašnijim zajednicama u većem dijelu Pakistana, gdje se slučajevi HIV-a gotovo udvostručili od 2010. prema podacima UN-ove radne grupe za borbu protiv HIV-a i AIDS-a.

    Smatra se da u toj zemlji protivpravno djeluje oko 600.000 nekvalificiranih ljekara, od kojih 270.000 u provinciji Sind, gdje se nalazi Ratodero. Pakistanska vlada odgovorila je na krizu zatvarajući klinike sa neregistriranim ljekarima i ilegalnim bankama krvi. Pokazalo se da su mnogi višekratno koristili iste injekcije.

    Međutim, kako je medijska pažnja oko toga počela slabjeti, iste te klinike ponovno se otvaraju. Imran Akbar Arbani, ljekar koji je prvi identificirao val bolesne djece kao epidemiju virusa HIV-a, rekao je za New York Times: “Ako se ne provjere ljekari, brijači i stomatolozi, broj incidenata zaraze HIV-om nastavit će se povećavati”. (Express.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje