Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dogovoren prekid vatre u Gazi

Preuzmite sliku

Palestinski zvaničnici navode kako je postignut dogovor s Izraelom oko prekida vatre i okončanja nedavnog vala nasilja u pojasu Gaze i na jugu Izraela, u kojem su poginula najmanje 24 Palestinaca i četverica Izraelaca.

– Dogovor o prekidu vatre počet će u ponedjeljak u 4.30 sati po lokalnom vremenu – kazao je za agenciju Reuters palestinski zvaničnik upoznat sa sporazumom.

Drugi palestinski zvaničnik je potvrdio kako je došlo do dogovora, kao i TV stanica koja pripada Hamasu, grupi koja upravlja Pojasom Gaze. Još nema potvrde sa izraelske strane.

Izraelska vojska objavila je kako je više od 600 raketa i drugih projektila – od kojih je više od 150 presreo antiraketni sistem Željezna kupola – ispaljeno na južne izraelske gradove i sela od petka. Dodala je kako je napala približno 320 ciljeva u Gazi.

Nasilje, najveće na granici od početka borbi u novembru, kao da se primirilo u ponedjeljak ujutro. Sirene na jugu Izraela, koje su se često oglašavale tokom vikenda i pozivale građane da se sklone, bile su mirne nekoliko sati nakon zore. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,