Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dječiji rad u porastu: Prvi put u posljednjih 20 godina

Preuzmite sliku

Dječji rad u porastu je prvi put u posljednja dva desetljeća, a kriza s koronavirusom prijeti da će gurnuti milione mladih prema istoj sudbini, upozorio je Unicef.

U zajedničkom izvještaju Međunarodna organizacija rada i UN-ova agencija za djecu kažu kako je broj dječjeg rada na početku 2020. iznosio 160 miliona, što je porast od 8,4 miliona u četiri godine.

Povećanje je počelo prije pandemije i označava dramatičan preokret padajućeg trenda zbog kojeg se broj dječjeg rada smanjio za 94 milijuna između 2000. i 2016. godine.

U momentu kada se kriza Covid-19 počela zahuktavati, gotovo svako deseto dijete na svijetu zaglavilo je u dječjem radu, a najviše je pogođena podsaharska Afrika.

Iako je postotak djece u dječjem radu ostao isti kao i 2016. godine, rast stanovništva značio da su brojevi iskorištavanja djece znatno porasli.

Pandemija riskira pogoršanje situacije, kažu agencije. Upozoravaju da bi se, ukoliko se hitno nešto ne poduzme i pomogne porodicama koje idu ka siromaštvu, gotovo 50 miliona više djece moglo biti prisiljeno na rad tokom sljedeće dvije godine.

“Gubimo u borbi za okončanje dječjeg rada”, rekla je šefica Unicefa, Henrietta Fore, naglasivši da “kriza Covid-19 još više pogoršava lošu situaciju”.

“Sad, već u drugoj godini globalnih blokada, zatvaranja škola, ekonomskih poremećaja i smanjenja državnih proračuna, porodice su prisiljene donositi teške odluke.”

Ako se posljednje projekcije ostvare, siromaštvo se poveća zbog pandemije, još devet miliona djece bit će prisiljeno na dječji rad do kraja 2022. godine, kaže se u izvještaju.

No statističko modeliranje pokazuje da bi taj broj mogao biti i više nego pet puta veći, mišljenja je stručnjak za statistiku Unicefa Claudii Cappa, koji je koautor izvješća.

“Ako pokrivenost socijalnom zaštitom sklizne sa sadašnje razine … kao rezultat mjera štednje i drugih faktora, broj djece koja će biti primorana da rade može se povećati za (dodatnih) 46 miliona” do kraja sljedeće godine, rekla je za AFP.

Izvještaj koji se objavljuje svake četiri godine pokazuje da djeca u dobi između pet i 11 godina čine više od polovice globalne brojke. Vjerovatnije je da će više biti pogođeni dječaci, koji čine 97 od 160 miliona djece prisiljene na rad početkom 2020.

No, ta spolna razlika u pola se smanjuje kada se računaju kućanski poslovi koji se obavljaju najmanje 21 sat sedmično, kaže se u izvještaju.

Zabrinjava zabilježen značajan porast kod djece u dobi od pet do 17 godina koja rade ono što je kategorizirano kao opasan posao, a za koji se smatra da utiče na djetetov razvoj, obrazovanje ili zdravlje.

To može uključivati rad u opasnim industrijama, poput rudarstva ili teških strojeva, i rad više od 43 sata sedmično, što školovanje čini nemogućim.

Početkom 2020. Broj djece koja rade takav posao iznosio je 79 miliona, što je 6,5 miliona više nego četiri godine ranije, pokazuje izvještaj.

Studija otkriva da je većina dječjeg rada koncentrirana u poljoprivrednom sektoru, koji čini 70% od ukupnog broja na svijetu, odnosno 112 miliona djece.

Najveći porast dječjeg rada zabilježen je u subsaharskoj Africi, gdje su rast stanovništva, ponovljene krize, ekstremno siromaštvo i neadekvatne mjere socijalne zaštite od 2016. gurnuli dodatnih 16,6 miliona djece na dječji rad, navodi se u izvještaju.

Gotovo četvrtina djece u dobi od pet do 17 godina u subsaharskoj Africi već je na dječjem radu, u usporedbi s 2,3% u Evropi i Sjevernoj Americi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,