Srijeda, 8. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dječaku dijagnosticirana leukemija četiri mjeseca nakon što je mamu izgubio od raka dojke

Preuzmite sliku

Tata koji je izgubio ženu zbog raka ostao je u nevolji nakon što je njihovom osmogodišnjem sinu dijagnosticiran rak samo četiri mjeseca nakon njene smrti.

Mali Freddie Gittins dobio je dijagnozu 14. jula ove godine, nakon što je njegova mama Emma umrla od raka dojke sa samo 41 godinu u martu. Freddiejev tata Jamie, 40, rekao je:

Vijesti o Freddiejevoj leukemiji su me upravo slomile. Nakon što sam prošao kroz najgori rak sa Emom, moja prva pomisao je bila da će moj sin umrijeti. Nisam mogao podnijeti pomisao da ih oboje izgubim.”, piše Mirror.

Međutim, uprkos tome što se borio sa užasnom bolešću, Jamie kaže da je njegov sin “ratnik” koji bi svoju mamu učinio ponosnom. Dok je Emma bila živa, napisala je na blogu Boobs Behaving Badly, koji je dokumentovao njeno putovanje sa liječenjem raka  i ostavilo je traga na ljudima, prenosi Tuzlanski.ba.

 • „Nakon što je preminula bilo je toliko poruka od ljudi koji su govorili da im je blog pomogao da prebrode svoju dijagnozu. Znao sam da je to pružilo veoma pozitivnu perspektivu i Emmi i njenim čitaocima, pa sam želio da uradim isto za Freddieja i, tokom ljeta, napravili smo blog i za njega, pod nazivom Fight Said Fred, dokumentujući njegov rak. putovanje.”

  Emmi je prvi put dijagnosticiran rak u oktobru 2017. kada je imala 37 godina. Ali nakon hemoterapije i radioterapije, bila je u remisiji do avgusta 2018. Tokom iste godine, Jamie i Emma su se razdvojili, ali su nastavili zajedno sa roditeljstvom Freddieja i njihovog najstarijeg sina Noa, koji sada ima 11 godina. Prema Jamiejevim riječima, par je ostao “najbolji prijatelji”. Nekoliko mjeseci, Emma je bila savršeno zdrava, ali je u februaru 2019. primila poražavajuću vijest da joj se rak vratio – i bio je terminalan.

  “Uvijek smo bili vrlo iskreni prema momcima u vezi s Emminom dijagnozom. Objasnili smo im da rak ovog puta neće nestati. Nismo htjeli ništa da krijemo od njih i, gledajući unazad, drago mi je što smo prihvatili ovaj pristup. Shvatili su najbolje što su mogli šta se dešava njihovoj mami i to im pomaže da tuguju.”

  30. marta 2021. Emma je preminula okružena prijateljima i porodicom u bolnici Hereford. Ali samo tri mjeseca nakon njene smrti, Jamie je primijetio promjenu na Freddieju i odveo ga je kod doktora, rekao je:

  “U junu sam primijetio da je Freddie bio zaista umoran cijelo vrijeme – nevjerovatno letargičan. Došao bi kući iz škole, uključio televizor i zaspao za pet minuta. U julu sam primjetio da dobija žutu nijansu na koži, pa sam zakazao pregled kod doktora i poslali su nas pravo u bolnicu. Bili smo tamo cijelu noć dok je Freddie radio testove i, oko 1 ujutro, doktor me je odveo u privatnu sobu da objasni rezultate.”

 • Freddieju je 14. jula dijagnosticirana akutna limfoblastna leukemija – agresivni rak bijelih krvnih zrnaca. Njegov otac je kazao:

  „Očekivao sam da će doktor reći da je u pitanju infekcija jetre, pa kada sam čuo za leukemiju, jednostavno sam se slomio. „Nisam mogao da podnesem pomisao da izgubim Freddija. Upravo smo sahranili njegovu mamu i sad sam bila u panici da ću morati da sahranim i svog sina. Jedva da smo imali vremena da obradimo gubitak Emme prije nego što smo se vratili na odjeljenje za rak, ovaj put za Freddieja.”

  Jamie je rekao da je jedna od najtežih stvari bila reći svom sinu šta nije u redu s njim.

  “Freddie je spavao u bolničkom krevetu kada sam saznao. Samo sam sjedio pored njega cijelu noć, gledajući ga kako spava. Kada se ujutro probudio, objasnio sam mu da ima rak i da će morati na liječenje. Rekao sam mu da će imati užasnih nekoliko mjeseci, ali će mu biti bolje. Kada je čuo riječ rak, pitao me je: ‘Kao mama?’ Pa sam mu objasnio da je to druga vrsta, ali da je i rak.”

  Nakon što je Freddieju objasnio srceparajuće vijesti, Jamie je također morao reći Noi za dijagnozu svog mlađeg brata.

  „Ponovio sam ono što sam rekao Freddieju Noi. On je mnogo stariji od svojih godina i razumio je. Objasnio sam mu da će kemoterapija učiniti Freddieju boljim. Noah se okrenuo i rekao ‘znamo kako je sada’.” ”

  Freddie  se pokazao kao hrabar dječak. Uznemirio se samo kada je saznao da će izgubiti kosu, jer voli svoju kosu. Jamie se nada da će preko Freddiejevog bloga moći pokazati ljudima da pozitivne stvari proizlaze iz loše situacije.

 • Rekao je: „Saznanje da vaše dijete ima rak je najgora noćna mora svakog roditelja koja se ostvarila. To je potpuno poražavajuće, ali želim da kažem ljudima da život ne staje tek tako kada dobijete tu dijagnozu. Nije sve loše. Proveli smo nekoliko zabavnih trenutaka u bolnici, smijali se i provodili vrijeme zajedno kao porodica, i dok je Emma bila pacijent i sada sa Freddiejem. Morate maksimalno iskoristiti ono što imate.” (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,