Nedjelja, 3. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

Dječak čije kosti pucaju na najlakši dodir, ali ga to ne sprječava da se smije

Preuzmite sliku

Dječak Rohit je slomio više od 100 kostiju od svog rođenja jer pati od rijetkog slučaja teške osteoporoze.

Rohita nazivaju djetetom ‘Staklenih kostiju’ jer i najmanji dodir može uzrokovati lomljenje jedne od njegovih kostiju. Trenutno ne postoji lijek, piše Daily Mail.

 • Rohit, 12, iz Utar Pradeša u Indiji, pati od osteoporoze, poznatije kao ‘bolest krhkih kostiju’. Njegov slučaj je jedan od najtežih tako da mu i najmanji dodir može slomiti jednu od kostiju, zbog čega ne može da se igra s drugom djecom. Rohitovo stanje je također usporilo njegov rast, s tim da je 12-godišnjak težak samo 15 kg, prenosi Tuzlanski.ba.

 • Kada se ujutro probudi, nije u stanju da obavi mnoge zadatke bez pomoći, zbog čega zavisi od majke. Ali Rohit je u stanju da obavi zadatke kao što je pranje zuba bez pomoći, prilagođavajući se okolnostima uprkos svom teškom stanju.

 • U životu je slomio skoro 100 kostiju, u prosjeku oko osam godišnje. Budući da ga zbog njegovog stanja nije  se upisao u školu, Rohita uči njegova starija sestra, i većinu dana trpi užasne bolove.

 • Rohit ima dvoje starije braće i sestara i Rohit je mlađi od oboje. Ali uprkos svom stanju, malo dijete želi da postane pjevač kada poraste i kaže da neće dozvoliti da mu bolest stane na put.

 • Ne postoji lijek za osteoporozu, ali oni koji pate od ovog stanja mogu potražiti liječenje kako bi zaštitili i ojačali svoje kosti. Novi tretmani se testiraju, ali mnogi nisu dostupni u zemljama u razvoju. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,