Utorak, 26. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Direktor CIA-e protiv pojačanih tehnika ispitivanja, čak i u slučaju naredbe predsjednika SAD-a

Preuzmite sliku

Direktor američke Centralne obavještajne agencije (CIA) John Brennan ustvrdio je da sve dok on bude na čelu te agencije, američki obavještajci neće koristiti “pojačane tehnike ispitivanja”, uključujući i “waterboarding” (tehniku gušenja u vodi) protiv osumnjičenih, čak ni u slučaju da to bude naredba predsjednika SAD-a, prenosi Anadolu Agency (AA).

Vjerujem da te pojačane tehnike ispitivanja nisu potrebne i znam da je bilo pozivanja na mučenje simulacijom davljenja ili nečeg goreg. Sve dok sam direktor CIA-e nećemo napraviti taj korak još jednom”, kazao je Brennan nakon što je republikanski predsjednički kandidat Donald Trump ranije najavio mnogo gore tehnike ispitivanja u slučaju da postane predsjednik SAD.

Šef CIA-e je kazao da su “pojačane tehnike ispitivanja” bile “instrumentalne” u održavanju sigurnosti u SAD-u nakon napada 11. septembra 2001. godine, ali je naglasio da je nedolično ponašanje agenata donijelo veliku štetu agenciji.

Američka Centralna obavještajna agencija (CIA) je nakon terorističkog napada koji se dogodio 11. septembra koristila brutalne metode mučenja zatvorenika, navodi se u izvještaju objavljenom 2014. godine.

U izvještaju se navodi da “pojačane tehnike ispitivanja” iznuđuju izmišljenje informacije od zatvorenika. Među najokrutnijim metodama izvještaj navodi svlačenje, gušenje u vodi, lišavanje sna čak i do 180 sati, nepotrebnu “rektalnu hidraciju” i hranjenje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje