Četvrtak, 8. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Dionice Amazona potonule 13 posto zbog loših prognoza

Preuzmite sliku

Dionice Amazona pale su 13% u produženom trgovanju u četvrtak nakon što je kompanija objavila razočaravajuću prognozu za četvrti kvartal i iznevjerila procjene prihoda.

Evo ključnih brojeva:

Zarada: 28 centi po dionici

Prihod: 127,10 milijardi dolara naspram 127,46 milijardi dolara, prema procjenama Refinitiva

Evo kako su drugi ključni Amazonovi segmenti prošli tokom tromjesečja:

Amazon Web Services: 20,5 milijardi dolara u odnosu na očekivanih 21,1 milijardu dolara, prema StreetAccountu

Oglašavanje: 9,55 milijardi dolara naspram očekivanih 9,48 milijardi dolara, prema StreetAccountu

Amazon je rekao da očekuje da će u četvrtom tromjesečju ostvariti prihod između 140 i 148 milijardi dolara, što predstavlja godišnji rast od 2% do 8%.

Analitičari su očekivali da će prodaja iznositi 155,15 milijardi dolara, prema Refinitivu.

Prihodi su porasli 15% u trećem tromjesečju, označavajući povratak na dvocifrenu ekspanziju prodaje, ali još uvijek nisu ispunili projekcije Wall Streeta.

Kao i ostatak Big Tech-a, Amazon je do sada imao tešku godinu dok se suočavao s makroekonomskim preprekama, skokovitom inflacijom i rastućim kamatama. Ti su se izazovi poklopili s usporavanjem Amazonove osnovne maloprodajne djelatnosti, jer su se potrošači vratili kupovini u marketima.

Ovo je drugi put ove godine da su rezultati Amazona bili dovoljno razočaravajući da izazovu dvocifren procenat prodaje. U aprilu je slaba prognoza za drugi kvartal dovela do pada dionica od 14%.

Pod izvršnim direktorom Andyjem Jassyjem, koji je preuzeo kormilo od osnivača Jeffa Bezosa u julu 2021., Amazon je odgovorio na rastuće troškove agresivnim rezanjem troškova u brojnim odjelima posljednjih mjeseci. Propustio je skladišni prostor, zaustavio neke eksperimentalne projekte, zatvorio svoju telezdravstvenu uslugu i zamrznuo zapošljavanje za korporativne uloge u svom maloprodajnom poslovanju. (SEEbiz)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,