Subota, 24. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dileri koriste pandemiju: Sakrivali drogu u medicinskoj opremi

Preuzmite sliku

Dileri droge iskoristili su pandemiju koronavirusa kako bi prokrijumčarili metamfetamin u pošiljkama u kojima su bila sredstva za dezinfekciju ruku i maske za lice za Australiju.

Policajci su pronašli dva kilograma “meta” skrivenog u pošiljkama u medicinskim sredstvima koja su bila najpotrebnija tokom pandemije, piše CNN.

“Znamo da će kriminalci u svako doba tražiti nove načine krijumčarenja droge u zemlju, pa ne čudi da pokušavaju koristiti predmete poput maski i sredstva za dezinfekciju ruku kako bi ih sakrili”, navode iz australske policije.

Australska policija posljednjih je godina otkrivala velike količine droge koje su bile sakrivene u nevjerovatnim predmetima. Prošle godine zaplijenili su metamfetamin u vrijednosti od 820 miliona dolara. Droga je bila sakrivena u stereo zvučnicima isporučenim s Tajlanda.

Paketi s drogom 6. i 8. maja isporučeni su iz Kanade. Droga je pronađena dok su službenici pregledavali pošiljke u zavodu Sydney Gateway. Kad su otvorili kutije kako bi provjerili da li je sve u redu, u paketima s maskama za lice i dezinfekcijskim sredstvima pronađena je droga.

“Kriminalci bi trebali znati da naši napori da osiguramo našu granicu nisu prestali zbog COVID-19. Nastavljamo otkrivati i zaustavljati promet nedozvoljenih tvari koje dolaze u Australiju, bez obzira kako su sakrivene”, poručuju iz australske policije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje