Utorak, 15. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Desetine jevrejskih doseljenika ponovo upali u kompleks Al-Akse u okupiranom Istočnom Al-Qudsu

Preuzmite sliku

Nekoliko desetina jevrejskih doseljenika u pratnji izraelske policije ponovo su upali u kompleks Al-Akse u okupiranom Istočnom Al-Qudsu, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju Uprave islamskih vakufa Al-Qudsa navodi se da je izraelska policija dopustila jevrejskim doseljenicima da uđu u Al-Aksu. Zbog otpora Palestinaca jevrejski doseljenici od 4. maja nisu mogli ulaziti u kompleks Al-Akse. U saopćenju Uprave islamskih vakufa Al-Qudsa navodi se da je izraelska policija jutros udaljila vjernike s tog područja, nakon čega je oko 50 jevrejskih doseljenika upalo u Al-Aksu u pratnji izraelske policije.

Još se dodaje da je izraelska policija tom prilikom privela nekoliko Palestinaca te da je jutros, prema riječima očevidaca, spriječila nekoliko mladih ljudi da uđu u Al-Aksu. Izraelski zvaničnici su ranije saopćili da je nakon tri sedmice kompleks Al-Akse otvoren za jevrejske doseljenike.

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetilište, a Jevreji smatraju kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama. Kompleks Al-Akse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta. Nakon Mesdžidul-harema u Mekki i Poslanikove džamije u Medini, Al-Aksa je treće po važnosti mjesto za muslimane. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,