Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Deset najsigurnijih mjesta u slučaju Trećeg svjetskog rata

Preuzmite sliku

Ukoliko dođe do novog globalnog sukoba, velika je vjerovatnoća da će ovo biti najbezbjednija mjesta na svijetu.Nakon niza terorističkih napada i intenziviranja sukoba na Bliskom istoku u koji su uključene skoro sve globalne sile, počelo je sve češće da se govori o mogućnosti da dođe do “Trećeg svjetskog rata”.

Newsweek je ranije pisao o mjestima na kojima globalni sukob može da izbije, a predstavlja koja su vjerovatno “najbezbjednija mjesta” ukoliko do svjetskog rata zaista dođe, prenose Nezavisne. To ne znači da globalni sukob neće zahvatiti ova mjesta, ili čak buknuti na njima, međutim, šanse da se tako nešto dogodi su srazmjerno male.

1. Fidži

Ostrvo Fidži nalazi se u Pacifiku i veoma je udaljeno od kopna. Tako izolovano, Fidži je bezbjedan od potencijalne invazije. Na Fidžiju živi mali broj ljudi, a vlada je vojno neutralna.

2. Irska

Irska je prosperitetna i razvijena država, a ono što je najvažnije jeste to što nije ni u kakvim vojnim vezama sa ijednom silom koja bi mogla da učestvuje u “Trećem svjetskom ratu”. Irska teži političkoj nezavisnosti, nije NATO članica i ima uopšte dugu istoriju vojne neutralnosti. Prema irskom zakonu Irska jedino ima pravo da interveniše u oružanom konfliktu ako to odobre Ujedinjene nacije.

3. Malta

Maleno ostrvo u Mediteranu je vijekovima bilo meta osvajača, ali su se njihovi pohodi uglavnom završavali loše. Zbog svoje veličine Malta vjerovatno i ne bi privlačila mnogo pažnje u pravom globalnom sukobu. 4. Grenland Ukoliko bi se bojno polje globalnog konflikta proširilo na Evropu, Danska bi vjerovatno bila na udaru, kako zbog članstva u NATO-u, tako i zbog svog geografskog položaja. Ipak, prednost Danske jeste što kontroliše Grenland – daleku planinsku teritoriju koja trenutno nema veliku političku važnost.

5. Island

Island je poznat kao veoma mirno mjesto, i prvi je na rang listi Globalnog Mirovnog Indeksa. Island se ni sa kim ne granči, a zbog svog specifičnog reljefa zgodan je kao zaklon od rata.

6. Čile

Čile je jedna od najstabilnijih i najprosperitetnijih država Južne Amerike, a od potencijalne invazije štiti ga planinski vijenac Anda.

7. Butan

Jedinstvena pozicija na kojoj se nalazi Buran čini ga idealnim skloništem od rata – okružen je Himalajima i jedna je od najnepristupačnijih zemalja svijeta. Od kada je postao članica UN-a Butan održava političku neutralnost.

8. Novi Zeland

Novi Zeland je specifičan po tome što je razvijena država uprkos geografskoj izolovanosti. Demokratske vlasti održavaju tradiciju vojne neutralnosti, a čak i u slučaju da konflikt dođe na ostrvo, planinski reljef pruža idealne prilike za pronalaženje skloništa.

9. Tuvalu

Ova ostrvska država je najmanja zemlja na svijetu, nalazi se u Pacifiku, veoma je udaljena od kopna i vojno je neutralna. Mala populacija i ograničeni resursi čine Tuvalu idealnim za izbjegavanje globalnog konflikta. Mještani Tuvalua uglavnom konzumiraju robu svoje proizvodnje što ih čine jedinstveno nezavisnima.

10. Švajcarska

Tradicija neutralnosti, veliki broj bunkera, reljef i jaka vojska činili su Švajcarsku bezbjednom zonom u prethodnim svjetskim ratovima, uprkos tome što je u neposrednoj blizini velikih sila kao što su Njemačka, Francuska i Italija. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje