Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Deset miliona djece u Afganistanu preživljava od humanitarne pomoći

Preuzmite sliku

Direktorica UNICEF-a Henrietta Fore izjavila je u ponedjeljak u saopćenju da je “ovo mračna stvarnost s kojom se suočavaju afganistanska djeca i takva ostaje bez obzira na tekuća politička dešavanja i promjene u vladi”

Agencija UN-a za djecu (UNICEF) očekuje pogoršanje humanitarne situacije u Afganistanu zbog velike suše, početka zime i pandemije koronavirusa.

UNICEF navodi da 10 miliona djece u Afganistanu preživljava od humanitarne pomoći, a očekuje se da će oko milion ove godine patiti od pothranjenosti opasne po život. Poručuju da oko 4,2 miliona djece, uključujući 2,2 miliona djevojčica, ne ide u školu.

Afganistan je bio siromašna zemlja, koja se oslanjala na međunarodnu pomoć, čak i prije nego što su talibani preuzeli vlast ranije ovog mjeseca.

Direktorica UNICEF-a Henrietta Fore izjavila je u ponedjeljak u saopćenju da je “ovo mračna stvarnost s kojom se suočavaju afganistanska djeca i takva ostaje bez obzira na tekuća politička dešavanja i promjene u vladi”.

Ona kaže da je agencija posvećena ostanku u Afganistanu i da povećava svoje aktivnosti. UNICEF se nada pružanju pomoći u područjima koja su nedostupna zbog trenutnog sukoba. (Fokus) 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje