Srijeda, 26. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Deseci ubijenih demonstranata i policajaca u Kazahstanu

Preuzmite sliku

Kazahstanski predsjednik Kasim-Žomart Tokajev izjavio je da je ustavni poredak uglavnom uspostavljen u toj centralnoazijskoj zemlji pogođenoj nemirima.

Kazahstanski predsjednik Kasim-Žomart Tokajev izjavio je da je ustavni poredak uglavnom uspostavljen u toj centralnoazijskoj zemlji pogođenoj nemirima u kojima su poginuli deseci ljudi, naveo je njegov kabinet u saopštenju.

Kazahstansko ministarstvo unutrašnjih poslova je u odvojenom saopštenju istaklo da je 26 “naoružanih kriminalaca” likvidirano, a više od 3.000 njih privedeno, dok je 18 policajaca i pripadnika nacionalne garde ubijeno od početka protesta koji su izbili ove sedmice, prenosi agencija Reuters.

Tokajev će se kasnije danas obratiti naciji, saopštila je kazahstanska državna televizija.

Stigli vojnici

U međuvremenu je, kako tvrde vlasti, u Kazahstan stigao avion sa vojnicima bloka šest bivših sovjetskih zemalja, koje predvodi Rusija. Tvrde da je riječ o mirovnim snagama.

Njihov dolazak tražio je kazahstanski predsjednik Tokajev. Protesti su počeli u nedjelju u Almatiju, zbog nezadovoljstva poskupljenjem goriva, a potom se proširili na više gradova.

Vojska je vratila kontrolu nad glavnim aerodromom, koji su ranije bili zauzeli demonstranti. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,