Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Danski političari o ideji Trumpa: ‘To mora da je aprilska šala’

Preuzmite sliku

Danski političari su s podsmijehom reagovali na ideju Donalda Trumpa da se SAD-u proda Grenland.

Kao što smo pisali ranije, predsjednik SAD-a Donald Trump je u više navrata spomenuo da želi da kupi Grenland od danske vlade, a njegova administracija istražuje koje su sve mogućnosti da se sprovede ova transakcija. 

“To mora da je prvoaprilska šala. Potpuno van sezone”, naveo je na Twitteru bivši premijer Lars Loke Rassmusen.

Iako je Wall Street Journal prethodno objavio kako je Trump zainteresovan za kupovinu Grenlanda od Kraljevine Danske, Reuters navodi da Arktik na agendi sastanaka američkog predsjednika s premijerima Danske i Grenlanda prilikom njegove posjete Kopenhagenu u septembru.

Portparol za pitanja vanjskih poslova Danske narodne partije, Soren Espersen, rekao je za televizju DR da, ako Trump zaista razmišlja o kupovini Grenlanda, to je “konačan dokaz da je poludio”, prenosi Tanjug

“Pomisao da Danska proda 50.000 građana SAD je potpuno besmislena”, poručio je on.

Danska poslanica iz druge po veličini partije Grenlanda “Inuit Ataqatigiit”, Aaja Chemnitz Larsen, je uvjerena da većina građana Grenlanda smatra da je bolje da imaju odnose s Danskom nego sa SAD.

“Moja prva misao je ne, hvala”, rekla je ona za Reuters.

Premijerka Mette Frederiksen i šef diplomatije Jeppe Kofod nisu bili dostupni za komentar, ali zvaničnici navode da će oni odgovoriti kasnije danas.

Iako se američka ambasada u Kopenhagenu nije oglasila, bivši ambasador SAD u Danskoj, Rufus Gifford, smatra da je ideja o kupovini Grenlanda “potpuna katastrofa”. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje