Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Danas je Svjetski dan osoba sa Down sindromom

Preuzmite sliku

Down Syndrome International (DSI) je službeno odredio 21. mart kao Međunarodni dan sindroma Down, a datum je bio izabran kako bi označio jedinstvenost Downova sindroma u potrostručenju (trisomiji) 21. hromosoma i podjednako se koristi sa sinonimom Down sindrom.

Downov sindrom je genetski poremećaj koji je uzrokovan prisutnošću jednog hromosoma viška, a nastaje u trenutku začeća. Uzrok Downovog sindroma otkrio je 1959. godine francuski genetičar, prof. Jerome Lejeune.

Na 21. paru hromosoma otkrio je još jedan hromosom viška, umjesto 2, tu su se nalazila 3 hromosoma, a u cijeloj stanici umjesto 46, ukupno 47 hromosoma.

Takav poremećaj nalazi se u svakog čovjeka s Downovim sindromom. Nije ga moguće izmijeniti, niti liječiti.

Ime “Down” potječe od imena engleskog liječnika Johna Langdona Downa koji je 1866. prvi opisao sindrom, gotovo 100 godina prije nego što je pronađen uzrok poremećaju. Ljudi s Downovim sindromom imaju određeni stepen poremećaja u razvoju (mentalni hendikep).

Stepen poremećaja varira od osobe do osobe i nemoguće je odmah poslije porođaja ustanoviti koji će stepen poremećaja dijete imati.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje