Ponedjeljak, 25. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Danas će biti klanjana dženaza Jamalu Khashoggiju

Dženaza-namaz u odsustvu za ubijenog saudijskog novinara Jamala Khashoggi bit će klanjanja danas u Meki i Medini, u Saudijskoj Arabiji.

Salah Khashoggi, sin ubijenog kolumniste “Washington Posta”, preko Twittera je kazao da će dženaza-namaz biti klanjana u Medini nakon klanjanja sabah-namaza, kao i u Meki nakon džuma-namaza.

Salah je ranije rekao da će porodica saučešće za njegovog oca primati od petka do nedjelje u njihovom domu u Džedi.

Khashoggi je ubijen 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Nakon nekoliko dana odbijanja bilo kakve umiješanosti u zločin, Saudijska Arabija je priznala da je Kašogi ubijen u konzulatu, ali uz tvrdnje da kraljevska porodica nije imala prethodna saznanja o zavjeri da se ubije novinar, pišu agencije.

Njegovi posmrtni ostaci tek trebaju biti vraćeni porodici, koja je zatražila povratak nakon izvještaja da je Kašogijevo tijelo rastvoreno u kiselini.

Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije Adel Al-Jubeir izjavio je jučer kako ta zemlja zločinom i velikom greškom smatra ubistvo novinara Jamala Khashoggija.

On je kazao da je Saudijska Arabija odlučna u nakani da sudskim putem procesuira sve odgovorne za ubistvo novinara.

Ističući kako saudijske institucije u istrazi sarađuju s turskim institucijama, Al-Jubeir je kazao kako i dalje ima pitanja na koja treba naći odgovore.

Ured glavnog saudijskog tužioca saopćio je jučer da su podignute optužnice protiv 11 od ukupno 21 optuženika za ubistvo novinara Kašogija.

Šef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu kazao je da su izjave saudijskog tužilaštva nezadovoljavajuće.

On je pozvao saudijske vlasti da otkriju čitavu mrežu koja stoji iza brutalnog ubistva i odgovore na ključno pitanje gdje se nalazi tijelo ubijenog novinara. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,