Četvrtak, 27. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Da bi završili stadione za SP u fudbalu, radnici umiru od vrućine

Preuzmite sliku

Katar je kao domaćin organizator Svjetskog prvenstva u fudbalu 2022. godine doživio građevinski bum, ali je analiza “Guardiana” pokazala da radnici rade u potencijalno kobnim uslovima.

Strana radna snaga nema skoro nikakvih prava – plate se isplaćuju rijetko ili nikako, smještaj je dotrajao i neadekvatan i zabranjena je promjena poslodavca bez odobrenja istog, zbog čega su građevinski radnici u ovoj zemlji prozvani “modernim robovima”.

Međutim, nedavna istraživanja pokazuju je naveća opasnost za hiljade radnika migranata rad na smrtonosno visokim temperaturama.

Radnici rade na temperaturama koje dostižu i do 50 stepeni, deset sati dnevno, a procjenjeno je da oko stotinu njih umre od toplotnog udara svake godine.

Katarske vlasti su, u skladu sa ostalim zalivskim zemljama, saopštile da štite radnike zakonom koji zabranjuje rad u periodu između 11.30 i 15 časova, ali je “Gardijanova” analiza službenih radnih sati pokazala da se ta zabrana u praksi ne poštuje.

Rad na visokim temperaturama je veliko opterećenje za ljudski kardiovaskularni sistem i dovodi do stresa koji može rezultirati srčanim i toplotnim udarom sa potencijalno fatalnim ishodom, pišu Nezavisne novine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,