Petak, 28. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

“Čuvari rata za istinu”: Novinari “Ličnost godine” magazina Time

Preuzmite sliku

Time magazin u utorak je imenovao grupu novinara, uključujući i ubijenog saudijskog novinara i dva Reutersova novinara zatočena od mijanmarske vlade, za svoju “Ličnost godine” na naslovnoj strani pod naslovom “Čuvari rata za istinu”.

Počast je odana nizu novinara, među kojima i Reutersovim novinarima Wa Loneu (32), i Kyaw Soe Oou (28), koje su mijanmarske vlasti osudile 3. septembra na osnovu zvaničnih tajnih akata iz kolonijalne ere, u slučaju koji se smatrao testom demokratskih sloboda u Mijanmaru.

Također je odana počast saudijskom novinaru Jamalu Khashoggiju, kritičaru saudijskog vladara i princa Mohammeda bin Salmana. Khashoggi je ubijen prije dva mjeseca u saudijskom konzulatu u Istanbulu kada je otišao tamo kako bi prikupio dokumente za predstojeće vjenčanje.

Magazin star 95 godina također je odao počast Mariji Ressi, osnivaču filipinskog sitea vijesti Rappler koji je česti kritičar predsjednika države Rodriga Dutertea, i osoblju novina Capital Gazette u Annapolisu, u američkoj saveznoj državi Merilend, gdje je naoružani napadač otvorio vatru i ubio je pet ljudi u junu.

Time navodi kako je izabrao novinare za svoju počasnu titulu u vrijeme kada je kritično mišljenje pod prijetnjom podjednako i od vlada i od tehnoloških napredaka. Njegov godišnji izbor ima za cilj odati priznanje ličnosti, grupi, stvari ili ideji koji su imali najveći utivaj na svjetska dešavanja u protekloj godini.

– Zbog prihvatanja velikog rizika u potrazi za velikim istinama, za nesavršeni ali temeljni napor traganja za činjenicama koje su od središnjeg značaja za građanski diskurs, zbog zalaganja za i protiv, Čuvari – Jamal Khashoggi, the Capital Gazette, Maria Ressa, Wa Lone i Kyaw Soe Oo – ličnosti su godine Timea za 2018. godinu – navodi u izjavi za javnost glavni urednik i izvršni direktor magazina Time Edward Felsenthal. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,