Petak, 23. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Crveni križ otkrio da se u sirijskim zatvorima nalaze djeca

Preuzmite sliku

Stotine djece nalazi se u zatvorima za odrasle na sjeveroistoku Sirije saopštio je u srijedu Međunarodni komitet Crvenog križa.

Djeca, uglavnom dječaci, poslana su u zatvore iz al-Hol pustinjskog kampa kojeg su vodile sirijske kurdske snage za 60.000 ljudi iz više od 60 zemalja povezanih sa borcima takozvane ‘Islamske države’. Većinu u kampu čine žene i djeca koja su pobjegla nakon što su posljednje enklave takozvane ‘Islamske države’ srušene prije dvije godine.

“Stotine djece, većinom dječaka, od kojih neki imaju i 12 godina, zatvoreni su zatvorima za odrasle, na mjestima kojima oni jednostavno ne pripadaju”, rekao je Fabrizio Carboni regionalni direktor Crvenog križa za Bliski istok.

Crveni križ je tokom prošle godine obavio 36 posjeta zatvorima širom Sirije i jedina su agencija koja je imala takav pristup. Oni su također ponovili svoj apel zemljama da vrate svoje državljane iz kampa al-Hol i da održe porodice na okupu “kako to traži međunarodno pravo.”

Uprkos nehumanim uvjetima, samo je 25 od gotovo 60 matičnih županija repatriralo nekoga od svojih državljana iz sjeveroistočne Sirije, prema Save the Children i Human Rights Watchu.

“Zaista se ne mogu naviknuti da vidim toliko djece iza bodljikave žice”, rekao je Carboni koji je posjetio al-Hol četiri puta tokom prethodne dvije godine.

Kako navodi UNICEF osmero djece mlađe od pet godina umrlo je u kampu prošlog avgusta, polovina zbog komplikacija pothranjenosti. (RSE)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje