Petak, 25. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Crnkinja, queer, muslimanka – kandidatkinja na izborima u SAD

Preuzmite sliku

Mauree Turner, demokratska kandidatkinja koja se na predstojećim izborima u SAD-u natječe za mjesto u Predstavničkom domu, mogla bi postati prva muslimanska zastupnica iz Oklahome, pišu američki mediji.

“Ja sam crnkinja, muslimanka, žena, queer osoba, rođena i odrasla u Oklahomi – politika je bila zadnja stvar na koju sam ciljala”, kazala je 27-godišnjakinja.

Ali, za manje od tri sedmice, mogla bi postati prva muslimanka, državna zastupnica koja dolazi iz Oklahome, primarno republikanske savezne države.

Turner bazira svoju naprednjačku platformu na reformi kaznenopravnog sistema, širenju pristupa pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti, i zahtjevima za višu minimalnu plaću.

 • Ova mlada političarka odrasla je sa samohranim roditeljem. Majka je radila i do tri posla dok je otac proveo godine u zatvoru. Život u ovakvim uslovima pružio je Turner iskustvo toga kako se spaja kraj s krajem i šta znači biti pogođen “zatvorskim sistemom koji je izgrađen na osveti, a ne rehabilitaciji,” kako je rekla.

  Turner nosi hidžab. Odrasla je u multireligijskom domu. Kako joj je majka baptistkinja, pjevala je u baptističkom horu, a učila o Islamu od oca koji se konvertirao tokom boravka u zatvoru, prneosi N1.

  Radila je kao organizator u Vijeću za američko-islamske odnose, a pohađala Državni univerzitet u Oklahomi. Kasnije je postala terenski direktor na projektu reforme kaznenopravnog sistema, kojeg je provodila Unija za američke građanske slobode.

  Kandidaturu je objavila u februaru ove godine, kazavši kako “nikad nije bilo tako bitno za one najbliže problemima u našoj državi da počnu graditi rješenja.”

  “Godinama su zakone za nas donosili oni koji nisu dijelili naša životna iskustva”, dodala je.

  Dok je odrastala, Turner je imala problem da se izjasni kao muslimanka, a kasnije i kao queer osoba. Nerijetko je slušala uvredljive riječi na račun nošenja hidžaba i generalno vjerovanja.

  “Više se ne borimo za mjesto za stolom, sada gradimo jedan potpuno novi sto gdje će svi jesti zajedno”, istakla je, pojašnjavajući razloge kandidature koja ima za cilj da makne barijere. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje