Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Crne prognoze: Ekstremno siromaštvo prijeti stotinama miliona djece

Preuzmite sliku

Fond Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF) saopćio je kako će usljed faktora, koji mogu da se spriječe ako sve zemlje ubrzaju akcije na poboljšanju zdravlja i obrazovanja najugroženijih, do 2030. godine umrijeti 69 miliona djece mlađe od pet godina, javlja Anadolu Agency (AA).

Stanje djece u svijetu, UNICEF-ov najvažniji godišnji izvještaj, prikazuje sliku onoga što čeka najsiromašniju djecu svijeta ako vlade, donatori, firme i međunarodne organizacije ne ubrzaju napore da odgovore na njihove potrebe.

Oduzimanje poštene šanse u životu za stotine miliona djece, ne samo da ugrožava njihovu budućnost, nego i budućnost njihovih društava zbog međugeneracijskog prijenosa ugroženosti,” istakao je izvršni direktor UNICEF-a Anthony Lake.

U izvještaju se navodi da je postignut značajan napredak u spašavanju života djece, upisivanju djece u škole i izvlačenju ljudi iz siromaštva, te da je situacija mnogo bolja nego što je bila 1990-ih godina, ali da još uvijek postoji mnogo toga što se može uraditi.

 • migranti-makedonija34
 • Prema izvještaju, ukoliko stanje djece ostane isto i ukoliko istom brzinom bude rastao broj stanovništva i ukoliko se ne riješi problem nejednakost, 2030. godine 167 miliona djece živjet će u ekstremnom siromaštvu, 60 miliona djece neće ići u školu, a na udaju bit će prisiljeno 750 miliona djevojčica.

  U izvještaju se navodi kako najsiromašnija djeca imaju dvostruko više šanse da umru prije pete godine, nego najbogatija djeca.

  Nažalost i djeca u Južnoj Aziji i Subsaharskoj Africi čije majke nemaju nikakvo obrazovanje imaju tri puta više šanse da umru nego djeca čije su majke obrazovane.

  Budućnost djece izgleda najstrašnije u Subsaharskoj Africi, gdje najmanje 247 miliona djece, odnosno dvoje od troje, živi u višedimenzionalnom siromaštvu i gdje skoro 60 posto mladih od 20 do 24 godine iz najsiromašnije petine stanovništva ima manje od četiri godine školovanja.

  Oko 124 miliona djece danas ne ide u osnovnu školu i niži nivo srednje škole, a skoro dvoje od petero djece koja završe osnovnu školu ne nauče čitati, pisati niti koristiti jednostavnu aritmetiku.

  Ipak, nada postoji. Izvještaj ukazuje na dokaze da ulaganje u najugroženiju djecu može donijeti trenutne i dugotrajne koristi. Na primjer, dokazano je da uplaćivanje novca pomaže djeci da ostanu duže u školi i da napreduju do viših nivoa obrazovanja.

  U prosjeku, za svaku dodatnu godinu obrazovanja, zarada djeteta kada odraste se povećava za oko deset posto. A, u prosjeku, za svaku dodatnu godinu školovanja koju završe mladi jedne zemlje, stopa siromaštva te zemlje pada za devet posto.

 • afrika-nestasica-hrane0
 • Nejednakost nije ni neizbježna ni nepremostiva, tvrdi se u izvještaju. Bolji podaci o najugroženijoj djeci, integrisana rješenja za izazove s kojima se djeca suočavaju, inovativni načini za rješavanje starih problema, više pravednog ulaganja i povećana uključenost zajednica mogu pomoći u smanjivanju socijalnih razlika kod djece, saopćeno je iz UNICEF-a BiH.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,