Ponedjeljak, 30. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Crna prognoza za 2023. godinu: U svijetu prijeti nestašica ovih namirnica

Preuzmite sliku

Kada odete u kupovinu, postoji tako mogućnost da pronađete samo dio proizvoda koji su vam potrebni, a ostale ćete platiti više

Širom svijeta i u 2023. godini još uvijek su prisutni brojni problemi koji utiču na prehrambenu industriju: Loše vrijeme, agresija na Ukrajinu, inflacija, itd.

Kada odete u kupovinu, postoji tako mogućnost da pronađete samo dio proizvoda koji su vam potrebni, a ostale ćete platiti više. S obzirom na sve aktuelne probleme, vremenske nepogode, agresiju, bolesti koje pogađaju biljke i slično, portal EatThis.com izdvojio je osam proizvoda čija je nestašica moguća u svijetu u ovoj godini.

Zelena salata

Kontinuirana nestašica zelene salate prvo je pogodila restorane. Ali, je sada prešla i na police trgovina mješovitom robom, povećavajući troškove i gušeći zalihe. U novembru je cijena zelene salate skočila gotovo 20 posto u odnosu na prethodnu godinu. Ove probleme sa salatom izazvala je bolest koja se zove impatiens necrotic spot virus (INSV), koju prenose insekti i često rezultira smrću zaražene biljke. Bolest se brzo proširila kalifornijskom dolinom Salinas, glavnim proizvođačem sa gotovo 50 posto ukupne proizvodnje salate u SAD, i uništila je više od 80 posto usjeva u tom području prošle godine.

Govedina

U prošloj godini su se stočari i farmeri suočili sa raznim poteškoćama zbog rekordnih vremenskih nepogoda. Što se tiče situacije u SAD, Teksas, najveći proizvođač govedine, bio je pogođen ekstremnom sušom većinu ljetnih mjeseci. Mnogi stočari bili su prisiljeni rasprodati znatnu količinu svoje stoke ranije nego što se očekivalo.

Konzervirana pića i hrana

Na početku pandemije, kombinacija ljudi koji su panično kupovali konzerviranu hranu i pili više pića u limenkama kod kuće dovela je do neočekivanog porasta potražnje za aluminijem. Određene vrste konzerviranih proizvoda, od hrane za kućne ljubimce do piva, sve je teže pronaći i sve su skuplje.

Šampanjac

Potražnja za ovim pićem počela je vrtoglavo rasti prije dvije godine, što je bio nepredviđeni obrat nakon snažnog pada prodaje tokom vrhunca pandemije 2020. godine. Suša i loše vrijeme tokom prošle godine širom područja Kalifornije, kao i regije Champagne u Francuskoj, dodatno su ostavili proizvođačima samo malo šampanjca na zalihama. S obzirom na to da je mnogim vrstama šampanjca potrebno oko 15 mjeseci pa sve do četiri godine za pripremu, moglo bi proći dosta vremena dok se proizvodnja ne vrati na pravi put.

Suncokretovo ulje i palmino ulje

Agresija na Ukrajinu igra veliku ulogu u sve manjoj ponudi ove kuhinjske potrepštine. Ukrajina je veliki proizvođač sjemena suncokreta i ulja, a 2020. godine proizvela je gotovo 50 posto svjetske opskrbe. Sve dok traje sukob, malo je vjerovatno da će se suncokretovo ulje skloniti s popisa ugroženih proizvoda. Indonezija, najveći svjetski proizvođač palminog ulja, donijela je politiku, počevši od 1. januara, koja postavlja strožija ograničenja na izvoz palminog ulja kako bi održala domaće zalihe.

Hljeb i ostali proizvodi od pšenice

Ukrajina i Rusija zajedno proizvode oko 30 posto svjetskog izvoza pšenice. Cijena hljeba u prošloj godini porasla je 15,7 posto. Slijedili su žitarice i pekarski proizvodi sa skokom od 16,4 posto, a brašno i ostale gotove mješavine brašna zabilježili su nevjerovatan skok od 24,9 posto.

Kukuruz

Sjedinjene Američke Države su najveći svjetski proizvođač kukuruza, a brojna područja bila su na udaru visokih temperatura i jakih oluja. Ograničeni izvoz iz drugih zemalja poput Brazila i Ukrajine tokom ove vegetacijske sezone nije pomogao problemu. Ministarstvo poljoprivrede SAD objavilo je preliminarne prognoze koje pokazuju povećanje sadnje i kukuruza i pšenice za sezonu 2023./2024. godine. Bude li sve išlo po planu, proizvodnja kukuruza trebala bi se oporaviti.

Narandže i sok od narandže

Kad je uragan Ian protutnjao Floridom u septembru, mnoga stabla su uništena. Bolest zvana ozelenjavanje agruma također je harala usjevima Floride tokom posljednjih nekoliko godina.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,