Nedjelja, 5. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Čovjek u Kini kažnjen sa 450 eura jer je spustio naslon sjedišta u vozu

Preuzmite sliku

Svakome ko je putovao autobusom ili vozom, u kojem je lični prostor ionako skučen, zna da spuštanje sjedišta osobe koja sjedi ispred može biti frustrirajuće.

Upravo zbog naginjanja naslona sjedišta jedan je gospodin u Kini i novčano kažnjen, pokazali su sudski dokumenti objavljeni u novembru, a incident se dogodio u martu, piše CNN prenosi telgram.hr.

Naime, student identificiran samo prezimenom Wang tužio je saputnika koji je u vozu sjedio ispred njega, nakon što mu je, pomičući sjedalo unazad, oštetio laptop. Student je laptop držao na sklopivom stoliću na naslonu sjedišta ispred sebe kada se čovjek koji je sjedio ispred zavalio ravno na njegov laptop, razbivši mu tako ekran.

Oboje su djelomično krivi

Narodni sud okruga Xiangyin presudio je da su obje strane djelomično odgovorne za ono što se dogodilo, pri čemu je gospodin koji se zavalio unazad, po imenom Liu, 70% kriv, dok je na studentu Wangu 30% krivice jer je, prema sudu, trebao biti oprezniji s laptopom.

Naposljetku je Liu novčano kažnjen s 450 eura nešto manje od 900 KM. U svojoj odluci sud je istaknuo da su u vozu bile postavljene obavijesti koje su ljude podsjećale da se posavjetuju s putnikom iza sebe prije nego što nagnu svoja sjedišta.

Iako se ovaj slučaj doima kao izolirani incident, CNN piše kako je u Kini dugo aktualna rasprava o naginjanju sjedala u javnom prijevozu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,