Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Covid-pasoši će se koristiti dok se ne proglasi kraj pandemije

Preuzmite sliku

Digitalne zelene potvrde, tzv. covid-pasoši koristit će se sve dok Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ne proglasi kraj pandemije covida-19, a moći će ih koristiti i avio kompanije za ukrcavanje putnika na let, izjavio je u utorak povjerenik Evropske komisije za pravosuđe Didier Reynders.

“Želimo osigurati da građani i države članice imaju alat koji će davati određeno povjerenje, na koji će se nadležne vlasti moći osloniti za olakšavanje slobode kretanja osoba”, rekao je Reynders u Odboru za građanske slobode Evropskog parlamenta, kojem je predstavio prijedlog Komisije o uvođenju covid-pasoši.

Reynders je članovima odbora predstavio prijedlog koji je Komisija objavila sredinom prošlog mjeseca. Digitalne zelene potvrde trebale bi olakšati sigurno slobodno kretanje ljudi unutar EU tijekom pandemije covida-19.

Tzv. covid-pasoš bit će dokaz da je osoba cijepljena protiv covida-19, da je dobila negativan rezultat testa ili da je preboljela tu bolest.

Reynders je rekao da bi se te potvrde mogle koristiti i za ukrcavanje u zrakoplov. Mnoge kompanije sada traže negativan test za ulazak u avion.

Povjerenik je rekao kako je cilj da se te potvrde počnu koristiti prije kraja lipnja. Europski parlament trebao bi o toj uredbi glasati na svojoj plenarnoj sjednici od 7. do 10. juna. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,