Subota, 13. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

COVID-19 izazvao najveći pad vakcinacije djece u posljednjih 30 godina

Preuzmite sliku

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Dječiji fond Ujedinjenih naroda (UNICEF) objavili su da je zbog negativnih efekata epidemije COVID-19 na globalni zdravstveni sistem, zabilježen najveći pad vakcinacije djece u posljednjih 30 godina, javlja Anadolu Agency (AA).

U zajedničkoj izjavi navedeno je da je stopa primjene vakcina protiv difterije, tetanusa i hripavca (DTP), smanjena za pet posto od 2019. do 2021. godine, te da 25 miliona djece nije moglo primiti prvu ili drugu dozu DTP vakcine samo u 2021.

Uočeno je da je globalna vakcinacija protiv HPV virusa pala za skoro 15 posto nakon COVID-19, a ovaj nedostatak je povećao zdravstveni rizik kod djevojčica.

Navedeno je da je najveći pad vakcinacije djece zabilježen kod malih boginja, pri čemu je stopa vakcinacije protiv morbila pala za 81 posto u 2021. godini, na najniži nivo od 2008. godine.

Prijavljeno je da prošle godine 24,7 miliona djece nije vakcinisano protiv morbila, što je za 5,3 miliona više nego 2019.

Naglašeno je da je zabilježen najveći pad vakcinacije djece u posljednjih 30 godina.

Navodeći da je ovo smanjenje vakcinacije alarmantno za zdravlje djece, direktorica UNICEF-a Catherine Russell kazala je:

“Svjedoci smo najvećeg pada vakcinacije djece u jednoj generaciji. Moramo napraviti imunološku kompenzaciju za milione djece koja ne mogu dobiti potrebne vakcine.”

Generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus je podvukao da trenutnu borbu protiv COVID-19 treba voditi zajedno sa borbom protiv smrtonosnih bolesti kao što su boginje i upala pluća.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,