Srijeda, 20. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Coca-Cola se povlači s tržišta u Libanu zbog krize

Preuzmite sliku

Kompanija Coca-Cola zatvorila je fabriku za proizvodnju pića u Libanu koji je poprište duboke političke i ekonomske krize, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz kompanije je saopćeno da će fabrika prestati s radom 31. maja, a da je takva odluka donesena zbog ekonomske krize u Libanu koja znatno otežava poslovanje, posebno u dijelu koji se odnosi na uvoz sirovina i bankarske transakcije.

“Kompanija je već pretrpjela velike ekonomske gubitke i ne možemo pretpostaviti kada bi moglo doći do ekonomske konsolidacije u Libanu. Zato smo o odluci o povlačenju s tržišta saopćili libanskom Ministarstvu za rad“, navodi se u saopćenju.

Liban je poprište najveće ekonomske krize još od građanskog rata koji je vođen od 1975. do 1990. godine.

Rukovodstvo Arapske lige prije dva dana je upozorilo na moguću eskalaciju duboke političke i sigurnosne krize u Libanu.

Nemiri na ulicama libanskih gradova izazvani su masovnim protestima zbog naglog pada domaće valute koji je izazvao veliko poskupljenje hrane u toj bliskoistočnoj zemlji. Masovni protesti održani su u libanskom glavnom gradu Bejrutu, kao i u Tripoliju i Sidonu. Demonstranti zahtijevaju okončanje korupcije i provedbu ekonomske i socijalne reforme u toj zemlji.

“Postoji nada da će mudrost prevladati u rukovodstvu sigurnosnih sistema i profesionalnim i odgovornim ponašanjem vojske biti spriječen sunovrat Libana u nepoznato“, navodi se u saopćenju Arapske lige.

Iz Arapske lige naglašavaju da su potrebne odlučne i hitne mjere kako bi se riješila finansijska, ekonomska i bankarska kriza u Libanu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,