Ponedjeljak, 14. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

CNN: Američka vlada očekuje da će epidemija trajati 18 mjeseci

Preuzmite sliku

Dva mjeseca nakon prvog slučaja zaraze koronavirusom u SAD-u vlada te zemlje sprema se na 18-mjesečnu epidemiju virusa u nekoliko valova, piše CNN.

U zadnja 24 sata broj zaraženih porastao je za 40 posto te ih je sad više od 9000, a preminulih je najmanje 149. Guverneri saveznih država danima su pozivali na odlučniju reakciju federalne vlade. Za to vrijeme su u praktički svim saveznim državama nastupile potpune ili djelimične mjere karantene. Zatvorene su škole, zabranjena su javna okupljanja, a kafići i restorani su gotovo svugdje ograničeni samo na usluge dostave. Gradonačelnik San Francisca je naredio građanima da ostanu kod kuće i da izlaze samo u slučajevima krajnje nužde pa je u široj okolini tog grada u karanteni gotovo deset miliona ljudi.

Bolnice širom  SAD-a prijavljuju golemi nedostatak opreme, a veliki problem predstavlja i činjenica da Amerika nema javno zdravstvo već samo privatno. Procjenjuje se da oko 30 miliona Amerikanaca nema nikakvo zdravstveno osiguranje.

Najkritičnije je na jugu Georgije gdje su bolnice u malo manje od dvije sedmice potrošile zalihe koje su trebale trajati pet ili šest mjeseci, a država New York zatražila je od federalnih vlasti 110.000 bolničkih kreveta jer hronično nema mjesta u bolnicama.

Predsjednik Donald Trump poslao je američki vojni bolnički brod u New York koji će, kad stigne za sedmicu dana, služiti kao bolnica u gradskoj luci. Na snazi je i “Defensive Production Act”, zakon iz 1950. godine koji u ratnim uslovima omogućuje državi da kontroliše sve proizvodne procese.

“Svi govore o nekakvom smanjivanju krive zaraženih. Ja ne vidim nikakvu krivu. Ja vidim val koji će uskoro postati tsunami koji će skršiti naš zdravstveni sistem”, rekao je guverner države New York Andrew Cuomo. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje