Ponedjeljak, 26. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Clinton uporedila Trumpa s Miloševićem

Hillary Clinton prilikom nedavnog obraćanja uporedila je Donalda Trumpa sa Slobodanom Miloševićem, za kojeg je rekla da je bio čovjek koji je podstrekivao etničko čišćenje tokom rata u BiH.

Bivša kandidatkinja za predsjednika SAD izjavila je da Tramp ima tu crtu da “zapali susjeda protiv susjeda”, baš kao što je to radio Slobodan Milošević, za kojeg je rekla da je bio “zli diktator”.

Ona je ovo izjavila tokom obraćanja na njujorškoj “BookExpo 2017”. Dodala je da Trump upravo želi da vidi taj plamen mržnje, baš kao što se dešavalo kod brojnih masakara u svijetu, spomenuvši i masakr u Ruandi, gdje je ubijeno više od 800.000 ljudi.

Clinton je tokom ovog obraćanja izjavila da je Trampova administracija “abnormalna” te da je s pravom zabrinuta za budućnost Amerike, jer njegova administracije može nanijeti “trajna oštećenja američkim institucijama”.

Ona je, između ostalog, napala i Trumpove pristalice nazivajući ih ljudima koji stalno “podstiču neko negodovanje”. Inače, nakon teškog poraza na predsjedničkim izborima, Clinton je prilično glasno govorila o svom šoku od poraza. Inače, ona se obraćala dijelu publike gdje su više od dvije trećine bile upravo njene pristalice.

Rekla je da je djelovanje poput Trampovog veoma opasno, a zatim rekla: “Da, vidjeli smo to u Bosni, i u Ruandi, ali i u drugim zemljama. Uglavnom, to su zemlje gdje politički lideri djeluju samo zbog sopstvenog interesa, sopstvene političke ideologije, pohlepe…”, rekla je Klintonova.

U obraćanju Hillary Clinton je spomenula i Ruse koji su hakovali mejlove Demokratske partije i dodala da joj je to bilo bolnije od svih uvreda koje je dobila od Trumpa. Takođe, govoreći o porazu na izborima, prisjetila se i poraza od Obame za nominaciju Demokratske partije, ali je i dodala: “Naravno, ni tada nije bilo zabavno izgubiti, ali uz Obamu se nisam bojala za budućnost moje zemlje, kao što se sad bojim”, rekla je ona. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje