Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ciklonska bomba u SAD-u: U Bostonu 60 centimetara snijega

Preuzmite sliku

Snježna mećava koja već dva dana hara sjeveroistokom Sjedinjenih Država nastavila se u nedjelju donoseći obilan snijeg i snažan vjetar s naletima brzine do 120 kilometara na sat.

U Bostonu je u subotu potkraj dana bilo gotovo 60 centimetara snijega, kao i rekordne 2003., cijela regija gotovo je paralizirana, u prometu je kaos, prekinuta je opskrba električnom energijom i temperature su polarne.

Mećava je “ciklonska bomba”, oluja koju karakterizira eksplozivna snaga brzog pada atmosferskog tlaka, potvrdila je nacionalna meteorološka služba (NWS).

NWS je zabilježio nalete vjetra od 80 do 120 kilometara na sat i prognozirao je za noć polarne temperature i prekide u opskrbi strujom.

Više od 95.000 kućanstava ostalo je bez struje, objavile su u subotu navečer vlasti.

Nekoliko gradova prijavilo je apsolutne rekorde od više od 70 centimetara snijega.

Vlasti su u subotu navečer ponovno pozvale građane da izbjegavaju kretanja barem do nedjelje prijepodne zbog smanjene vidljivosti.

New Yorku, ralice polako čiste ulice, u Central Parku napadalo je 20 centimetara snijega i mnoge željezničke linije ne saobraćaju.

Metro vozi gotovo normalno i služi kao sklonište hiljadama beskućnika.

Sjeverno od grada, na Long Islandu, u srcu oluje, napadalo je 60 centimetara snijega.

Jedna žena pronađena je mrtva u svojem automobilu.

U subotu je u regiji odgođeno više od 3500 letova, a više od 1200 odgođeno ih je za nedjelju.

Val hladnoće zahvatio je cijelu obalu. Na tropskoj Floridi objavljena su upozorenja zbog poledice. Temperature su blizu ništice. Toliko je hladno da iguane padaju s drveća omamljene od hladnoće ili uginule.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,