Subota, 22. Februara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Cijela je Rusija stala u odbranu sestara koje su ubile svog oca

U julu 2018. godine tri su sestre tinejdžerice nasmrt izbole vlastitog oca u snu, u njihovom stanu u Moskvi. On ih je godinama psihički, fizički i seksualno zlostavljao, a njima se sada sudi

Nakon hapšenja sestara Angeline (18), Marie (17) i Krestine (19), istraga je pokazala da je sestre Hačaturjan njihov 57-godišnji otac Mikhail godinama teško psihički i fizički zlostavljao.

Tri su sestre optužene za ubistvo, a suđenje i eventualna kazna koja ih čeka postali su predmetnom užarene rasprave u Rusiji. Čak 300 hiljada ljudi u međuvremenu je potpisalo peticiju kojom se traži njihovo puštanje na slobodu, piše BBC.

Otac ih je godinama teško mučio i seksualno zlostavljao 

Navečer 27. jula 2018. godine, Mikhail Hačaturjan jednu je po jednu je zvao u svoju sobu Krestinu, Angelinu i Mariu. Izgrdio ih je jer nisu pravilno očistile stan, a onda ih po očima poprskao suzavcem.

Iste večeri, nakon što je zaspao, tinejdžerice su ušle u njegovu sobu i napale ga nožem, čekićem i suzavcem. Obdukcija je pokazala da su mu zadale smrtonosne ozljede glave, prsa i vrata. Imao je sveukupno 30 ubodnih rana.

Tri su sestre odmah potom nazvale policiju koja ih je uhapsila na licu mjesta, a istraga je ubrzo pokazala da ih je otac posljednje tri godine mučio, držao u zatvoreništvu i seksualno lostavljao.

U optužnicama protiv tri sestre stoje i dokazi o tom zlostavljanju.

Rusi traže da se sestre puste na slobodu

Slučaj je na noge digao cijelu Rusiju, a udruženja za zaštitu ljudskih prava od prošle godine apeliraju na vlasti da se tinejdžerice puste na slobodu ‘jer nisu kriminalci nego žrtve’.

Međutim, problem je da u Rusiji ne postoje zakoni koji štite žrtve porodičnog nasilja. Naime, piše BBC, prema zakonskim izmjenama iz 2017. godine, prijestupniku koji prvi put premlati člana porodice, ali ne dovoljno teško da ga ‘smjesti’ u bolnicu, bit će izrečena samo novčana kazna ili pritvor od dvije sedmice.

U praksi, ruska policija slučajeve porodičnog nasilja tretira kao ‘porodične probleme’ i najčešće ne interveniše.

Majka tri tinejdžerice, Aurelia Dunkuk, koja je također bila žrtva nasilja svog supruga, u više ga je navrata prijavljivala policiji, kao i njegove komšije. Ali, ne postoje dokazi da je policija ikad intervenisala.

Za vrijeme ubistva, majka nije živjela s porodicom, a otac je kćerima zabranio da budu u kontaktu s njom.

Psihološko vještačenje tinejdžerica pokazalo je da su živjele u izolaciji te da boluju od PTSP-a.

 • Sestrama prijeti do 20 godina zatvora

  Slučaj sestara Hačaturjan razvijao se sporo. One više nisu u pritvoru, ali su pod brojnim restrikcijama. Ne smiju pričati s novinarima, ali ni međusobno.

  Tužiteljstvo tvrdi da je ubistvo 57-godišnjaka bilo izvršeno s predumišljajem s obzirom da je on spavao dok su sestre sve pomno isplanirale. Njihov je motiv, kaže tužiteljstvo, bila osveta.

  Ukoliko budu osuđene pod tom optužnicom, sestrama prijeti do 20 godina u zatvoru – Angelina je rukovala čekićem, Maria nožem, a Krestina suzavcem.

  Advokati sestara kažu da je ubistvo bilo čin samoobrane. I zaista, ruski zakoni dopuštaju samoobranu, ne samo u slučajevima ‘neposredne agresije’, već i u slučajevima ‘kontinuiranog zločina’, poput talačkih situacija u kojima se žrtvu muči.

  Obrana dakle insistira da je u pitanju bio ‘kontinuirani zločin’ te da bi sestre trebalo pustiti na slobodu s obzirom da je dokazano da su teško i sistematski zlostavljane od 2014. godine.

  U jednoj od četiri porodice u Rusiji ima porodičnog nasilja

  Službene statistike o porodičnom nasilju u Rusiji, navodi BBC, ne postoje. Međutim, prema podacima kojima raspolažu udruženja za zaštitu ljudskih prava, porodično se nasilje događa u 25% porodica. Stručnjaci ipak ukazuju da se oko 80% ženske zatvorske populacije nalazi u zatvoru zbog ubistva svoeg zlostavljača. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje