Petak, 14. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

CIA tvrdi da je Rusija pomogla Trumpu da uđe u Bijelu kuću

CIA je zaključila da je Rusija intervenirala u američkim predsjedničlkim izborima kako bi pomnogla novoizabranom predsjedniku Donaldu Trumpu da uđe u Bijelu kuću, a ne samo da podrije povjerenje u američki izborni sistem, saopćio je visoki američki zvaničnik.

Američke obavještajne agencije procijenile su da su, dok se američka predizborna kampanja primicala, ruski vladini zvaničnici posvećivali pojačanu pažnju na pomaganju naporima Donalda Trumpa da pobjedi na izborima, izjavio je američki zvaničnik blizak nalazima CIA-e Reutersu u petak navečer, tražeći da ostane  anoniman.

Pozivajući se na američke zvaničnike bliske toj temi, Washington Post je javio da su obavještajne agencije iderntifikovale pojedince s vezama s ruskom vladom koji su pružali hiljade hakiranih email poruka iz Nacionalnog demokratskog komiteta i ostalih, među kojima i šefa predizborne kampanje Hillary Clinton, WikiLeaksu.

Američki predsjednik Barack Obama naredio je obavještajnim agencijama da razmotre cyber napade i strano uplitanje u predsjedničke izbore i da mu podnesu izvještaj prije nego što napusti dužnost  20. januara, saaopćila je Bijela kuća.

Kako je ljeto prelazilo u jesen, ruski hakeri usmjerili su skoro svu pažnju na Demokrate. Praktično svi emailovi koje su javno objavili, bili su štetni po Clinton i Demokrate, izjavio je zvaničnik za Reuters. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,